Βραβείο Fair Play στον Λεωνίδη από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Τουρκίας

photo: hoc.gr

Τον Ολυμπιονίκη της άρσης Βαρών Βαλέριο Λεωνίδη τίμησε η Ολυμπιακή Επιτροπή της Τουρκίας στα βραβεία Fair Play για το 2017 επειδή παρέστη στην κηδεία του Ναϊμ Σουλεϊμάνογλου για να πει το «τελευταίο αντίο» στον μεγάλο του αντίπαλο. Κεντρικό πρόσωπο στη βραδιά της απονομής που έγινε την Τρίτη 22/5 ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος ο οποίος παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του Λεωνίδη.

 

Η στάση του Λεωνίδη ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα επίδειξης «ευ αγωνίζεσθαι», όπως επεσήμαναν τα μέλη της Επιτροπής Fair Play και γι’ αυτό πήρε το Μεγάλο Βραβείο, στην τελετή που έγινε στην Κωνσταντινούπολη.

 

photo: hoc.gr

Ο κ. Καπράλος μετά την παραλαβή του βραβείου από τον Πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Τουρκίας Ουγκούρ Ερντενέρ, επισήμανε την αξία του αθλητισμού ως μέσου για να φέρνει πιο κοντά λαούς και χώρες. «Σε  μια εποχή παγκοσμιοποίησης και πολυπολιτισμού, οι κοινωνίες σε όλη την υφήλιο αναζητούν κοινές αρχές και αξίες, που να ενώνουν και πάλι την ανθρωπότητα. Αρχές που μπορούν να φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους μεταξύ τους. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες το κατάφεραν. Αποτελούν ίσως το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο ενότητας των σύγχρονων κοινωνιών. Οι αθλητές ξεχνούν τις διαφορές τους, αντιλαμβάνονται επακριβώς το λόγο παρουσίας τους  στην Ολυμπιακή Πόλη, αποδέχονται όλους τους άλλους ως ίσους και δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση σε φυλετικές, θρησκευτικές και ιδεολογικές διαφορές. Συνειδητοποιούν ότι αυτές ακριβώς οι διαφορές είναι που τους ενώνουν. Η πανανθρώπινη συναδέλφωση των λαών μέσα από τον Ολυμπισμό και τον αθλητισμό αποτελεί τη βάση για έναν δικαιότερο, πιο ειρηνικό και λιγότερο ανταγωνιστικό κόσμο. Αποτελεί τον καλύτερο και ιδανικότερο πρεσβευτή ειρήνης.»