Τρεις προσφορές για την Finansbank

finansbank2015

Σε διαδικασία πλήρους προετοιμασίας για την πώληση της Finansbank, η οποία αποτελεί το πλέον πολύτιμο «κομμάτι» του ενεργητικού της φαίνεται πως έχει μπει η Εθνική Τράπεζα ενόψει των stress tests. Σύμφωνα με τους Financial Times (FT), η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εξετάζει προσφορές για την εξαγορά της τουρκικής θυγατρικής της, οι οποίες αποτιμούν την αξία της στα 3 δισ. εύρω.

Η σημαντικότερη προσφορά προέρχεται, σύμφωνα με τους FT, από την Qatar National Bank, την τράπεζα με έδρα την Ντόχα, που αγοράζει στοιχεία ενεργητικού στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει και η Garanti Bank, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας. Το Bloomberg σημειώνει ότι προσφορά για τη Finansbank έχει καταθέσει και η τουρκική Fibabanka.

Οι προσφορές είναι ενδεικτικές (και μη δεσμευτικές) και όπως όλα δείχνουν μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας η Eθνική προετοιμάζεται έως ότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώσει την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) για τις ελληνικές τράπεζες, για να καθορίσει πόσα επιπρόσθετα κεφάλαια μπορεί να χρειαστούν αργότερα αυτό τον μήνα. Με την κίνηση αυτή, η ΕΤΕ αναμένεται να περιορίσει κατά πολύ τις κεφαλαιακές της ανάγκες, ενώ σύμφωνα με τους FT, θα βοηθούσε το ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα να καλύψει τις απαιτήσεις της Ευρωζώνης για την άντληση νέων κεφαλαίων.

Έγκυρες πηγές που μίλησαν στην «Η» αναφέρουν ότι αμέσως μόλις καθοριστούν τα σχετικά ποσά η Εθνική μπορεί να μετατρέψει τη διαδικασία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. H FinansBank αποδείχθηκε ισχυρό «χαρτί» στα χέρια της Εθνικής, καθώς στη διάρκεια της κρίσης στήριξε σημαντικά τα αποτελέσματα του Ομίλου, ενώ τώρα εκτιμάται πως θα έχει αποφασιστική συμβολή στην ανακεφαλαιποίηση της τράπεζας. Είναι ενδεικτικό πως στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τα κέρδη της Finansbank ανήλθαν σε 94 εκατ. ευρώ (317 εκατ. τουρκικές λίρες), τη στιγμή που η Εθνική εμφάνισε ζημίες 159 εκατ. ευρώ.

Η Moody’s, σε έκθεσή της πάντως, υπογράμμισε ότι η μεγάλη μείωση της ρευστότητας σε ξένο νόμισμα θα μπορούσε να πλήξει την αύξηση των χορηγήσεων στην Τουρκία, καθιστώντας δυσκολότερο το εγχείρημα πώλησης της Finansbank.

Stress tests 
Από την πλευρά της η Εθνική ερωτηθείσα χθες αρνήθηκε να σχολιάσει τα διεθνή δημοσιεύματα και παρέπεμψε στην προχθεσινή απάντησή της σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το συγκεκριμένο θέμα. Η ΕΤΕ ενημέρωσε προχθές το επενδυτικό κοινό ότι, ενόψει ολοκλήρωσης των αποτελεσμάτων του AQR και της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) που διεξάγει η ΕΚΤ, εξετάζει, όπως οφείλει, σειρά εναλλακτικών προτάσεων για την έγκαιρη κάλυψη τυχόν αναγκών ανακεφαλαιοποίησης. Κατά την παρούσα διερευνητική φάση και μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών ασκήσεων από την ΕΚΤ θεωρείται πρώιμη οποιαδήποτε πρόβλεψη περί υιοθέτησης συγκεκριμένης στρατηγικής επιλογής επί των αναφερομένων στα δημοσιεύματα.

Πηγή: imerisia.gr