Τούρκοι ποδηλάτες στη Θεσσαλονίκη

turkish-nowwebike
photo: thestival.gr

Bόλτα στα μνημεία και την ιστορία της Θεσσαλονίκης έκανε εχθές το απόγευμα η ομάδα ποδηλατών που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή διασυνοριακή ποδηλατική περιοδεία NowWeBike, λίγο πριν αποχωρήσουν σήμερα το μεσημέρι για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η ομάδα των ποδηλατών ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου από τη Νότια Τουρκία και συγκεκριμένα τη Μούγλα, με σκοπό να διασχίσει 12 χώρες και συνολικά 2.700 χιλιόμετρα μέσα σε 47 ημέρες, καταλήγοντας στο Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών στις 9 Σεπτεμβρίου, προωθώντας και προβάλλοντας τη χρήση του ποδηλάτου ως τρόπου μετακίνησης.

Αρωγός ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Την ποδηλατική περιοδεία “Now We Bike” υποστηρίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, καθώς η προώθηση του ποδηλάτου, αλλά και η… τουριστική ανταλλαγή με την Τουρκία είναι μέσα στους στόχους της διοίκησης. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Σπύρος Πέγκας, ο δήμος υπήρξε αρωγός αυτής της δράσης για τρεις λόγους: την καμπάνια Now We Move και την προβολή του ποδηλάτου, τη διαδρομή EuroVelo11 και την προβολή της Θεσσαλονίκης στην Τουρκία.

“Είμαστε υπέρ της πανευρωπαϊκής προσπάθειας Now We Move για την κίνηση και την εκγύμναση, αλλά και τη μετακίνηση με το ποδήλατο που είναι το πιο οικολογικό μέσο και το προωθούμε πολύ στη Θεσσαλονίκη. Ένας δεύτερος λόγος, είναι το EuroVelo11, η ευρωπαϊκή ποδηλατική διαδρομή, που περνάει μέσα από τη Θεσσαλονίκη και θέλουμε να αποκτήσει μία επίσημη σήμανση και να προβληθεί. Ο τρίτος λόγος είναι οι φίλοι μας από την Τουρκία, καθώς έχουμε ξεκινήσει μια στρατηγική φιλικής προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία που θέλουμε να έχει θετικό αποτέλεσμα στην τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και στην εισροή τούρκων επισκεπτών”, υπογράμμισε ο κ. Πέγκας, συμπληρώνοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης παλεύει συνεχώς απέναντι στις αποφάσεις του κεντρικού κράτους για να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση στην Τουρκία.

Μια ευρωπαϊκή διαδρομή για την προώθηση του ποδηλάτου

Οι ποδηλάτες της ευρωπαϊκής ποδηλατικής περιοδείας “Now We Bike” συνεχίζουν σήμερα τη διαδρομή τους μέχρι τα Γιαννιτσά, όπου θα διανυκτερεύσουν το βράδυ, αφού θα προηγηθεί ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, ενώ θα ακολουθήσουν τη διαδρομή της αρχαίας Εγνατίας Οδού. Από εκεί θα συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το βορρά στους δρόμους του κρασιού στη Γουμένισσα, φτάνοντας τελικά στα σύνορα των Σκοπίων, από όπου θα ακολουθήσει η ευρωπαϊκή συνέχεια. Οι 12 χώρες τις οποίες θα διασχίσει η ομάδα είναι με σειρά οι: Τουρκία, Βουλγαρία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Σερβία, Κροατία, Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβακία, Τσεχία, Ολλανδία και Βέλγιο. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚοινΣΕπ “Πράσινες Διαδρομές” Γιώργος Φαρφαράς, η χρήση του ποδηλάτου είναι ένας φθηνός και εύκολος τρόπος για να αποκτήσει ο καθένας λίγη φυσική άσκηση στην καθημερινή του ζωή, ενώ εξελίσσεται και σε σημαντικό τομέα του τουρισμού.

“Ο ετήσιος τζίρος του ποδηλατικού τουρισμού στην Ευρώπη φτάνει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι ο κάθε ποδηλάτης στη διαδρομή του ξοδεύει κατά μέσο όρο 300-350 ευρώ. Άρα είναι ένα σημαντικό έσοδο και μια καλή ευκαιρία για να προωθήσουμε τις ποδηλατικές διαδρομές που έχουμε στην Ελλάδα, το EuroVelo8, το EuroVelo11 και το EuroVelo13”, ανέφερε ο κ. Φαρφαράς.

“Αυτή η διαδρομή δεν είναι ένας αγώνας”

Ο Feridum Ekmeci, ο Serhat Ferrahi Begimji, η Emel Calkam και ο αρχηγός της ομάδας Adnan Gangir είναι οι τέσσερις ακαδημαϊκοί ποδηλάτες από τη γειτονική Τουρκία που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή ποδηλατική περιοδεία, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητικότητας Now We Move. “Αυτή η διαδρομή δεν είναι ένας αγώνας, αλλά γίνεται για την προώθηση του ποδηλάτου. Άλλωστε είναι μόνο 2.700 χιλιόμετρα”, τόνισε χαριτολογώντας ο κ. Ekmeci. Όπως εξήγησε, γίνεται προσπάθεια ανάδειξης του EuroVelo στα νότια της Τουρκίας, ενώ προσπαθούν να δημιουργήσουν αντίστοιχη διαδρομή στη γειτονική χώρα.

Οι “άγνωστες” ποδηλατικές διαδρομές EuroVelo της Ευρώπης

Όπως σημείωσε ο κ. Φαρφαράς, υπάρχουν 14 ποδηλατικές διαδρομές EuroVelo σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, υπάρχει το EuroVelo8 που έρχεται από την Ισπανία και τερματίζει στην Αθήνα, με σκοπό να επεκταθεί στην Πελοπόννησο και στα Δωδεκάνησα. Ακόμη, υπάρχει το EuroVelo11, το οποίο διασχίσει Βορά – Νότο, από τον Βόρειο Πόλο έως την Αθήνα, μέσω Βελιγραδίου, αλλά και το EuroVelo13, που λέγεται διαδρομή “Σιδηρούν παραπέτασμα” και ακολουθεί τα παλιά σύνορα Ανατολικής – Δυτικής Ευρώπης, από τα σύνορα Νορβηγίας-Ρωσίας έως τις Καστανιές Έβρου.

“Αυτές οι διαδρομές είναι θεωρητικές στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι μόνο η 13 έχει χαρτογραφηθεί, ενώ σε καμία δεν υπάρχει σήμανση. Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και όχι δίκτυο για ποδηλάτες αναψυχής. Η φιλοδοξία είναι μέχρι το 2020, όλες οι ποδηλατικές διαδρομές να είναι χαρτογραφημένες και με σήμανση”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρφαράς.

Πηγή: thestival.gr