Τουρκικές ταινίες στις Ματιές στα Βαλκάνια του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Οι οικογενειακοί δεσμοί, η καταπίεση της γυναίκας, η δύναμη της απαγορευμένης αγάπης, πολιτικά διαπλεκόμενα, ο απόηχος του πρόσφατου παρελθόντος, πολιτισμικές παραδόσεις και ξεπερασμένα ήθη συνθέτουν ένα συναρπαστικό θεματικό μωσαϊκό στο φετινό πρόγραμμα Ματιές στα Βαλκάνια του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται από τις 6 έως 16 Νοεμβρίου.

Συνολικά 12 ταινίες χτίζουν φέτος το βαλκανικό πρόγραμμα, εφτά από τις οποίες υπογράφουν πρωτοεμφανιζόμενοι κινηματογραφιστές.

Ανάμεσά τους ταινίες κινηματογραφιστών από την Τουρκία καθώς και μια συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ συμμετέχει ο «Κισσός» (τουρκικός τίτλος «Sarmaşık») του Τούρκου σκηνοθέτη Τόλγκα Καρατσελίκ.

motherland

Το Μητέρα πατρίδα/ Motherland της Σενέμ Τουζέν, μια συμπαραγωγή Τουρκίας-Ελλάδας (που ξεκίνησε τη διαδρομή του από το Crossroads του ΦΚΘ), μέσα από την αντιπαράθεση μιας κόρης με τη μητέρα της, αναδεικνύει τη σύγκρουση της παράδοσης με τη σύγχρονη αντίληψη για τη ζωή.

Υπόθεση
Η Νεσρίν είναι μια μεσοαστή που προσπαθεί να συνέλθει από ένα διαζύγιο. Παραιτείται από δουλειά της σ’ ένα γραφείο, εγκαταλείπει το σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη και εγκαθίσταται στο χωριό, στο σπίτι της γιαγιάς της που δεν ζει πια, για να ολοκληρώσει ένα μυθιστόρημα και να κάνει πραγματικότητα το παιδικό της όνειρο να γίνει συγγραφέας. Όταν η συντηρητική και ολοένα και πιο διαταραγμένη μητέρα της εμφανίζεται απρόσκλητη κι αρνείται να φύγει, το γράψιμο σταματά και οι φαντασιώσεις τής Νεσρίν για τη ζωή στο χωριό γίνονται φαρμάκι, καθώς η καθεμιά τους αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τις πιο σκοτεινές πλευρές του εσωτερικού κόσμου της άλλης.

Πρόγραμμα Προβολών
STAVROS TORNES:
Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 7, 18:00
Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, 20:30

frenzy_alper

Η Φρενίτιδα/ Frenzy του Εμίν Αλπέρ ξετυλίγεται σχεδόν σαν ένα μετα-αποκαλυπτικό θρίλερ. Σε ένα προάστιο της Κωνσταντινούπολης, ο τρόμος και ο διχασμός διέπουν τις ζωές δυο αδερφών, του Καντίρ που ύστερα από την αποφυλάκισή του, εργάζεται για την κυβέρνηση ψάχνοντας στα σκουπίδια για τρομοκρατικές ύλες και του Αχμέτ που εξολοθρεύει αδέσποτα σκυλιά. Σκοτεινό, βίαιο, αλλά και βαθιά ανθρώπινο, η Φρενίτιδα κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας.

Πρόγραμμα Προβολών
STAVROS TORNES:
Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, 23:00
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, 23:00

mustang_erguven

Το εξαιρετικό ντεμπούτο φιλμ Ατίθασες /Mustang της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν (Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ) που κέρδισε το Europa Cinemas Label Award στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κανών και ξεκίνησε την πορεία του απ’ το Crossroards του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έχει εκλεκτικές συγγένειες με τις Αυτόχειρες παρθένους της Σοφία Κόπολα. Οι ηρωίδες της Εργκιουβέν, πέντε αδερφές που ζουν με τη γιαγιά και τον θείο τους, βιώνουν την καταπίεση και τα ασφυκτικά ήθη που θέλουν τη γυναίκα υποταγμένη σ’ έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Υπέροχα πρόσωπα, φρέσκια σκηνοθετική ματιά σε μια ταινία που μοιάζει άλλοτε με χάδι, κι άλλοτε με γροθιά στο στομάχι.

Πρόγραμμα Προβολών
OLYMPION:
Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, 22:30
STAVROS TORNES:
Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, 20:30

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι μικρού μήκους –και μεγάλης απήχησης- ταινίες έχουν ξεχωριστή θέση στο βαλκανικό πρόγραμμα. Η Τουρκία εκπροσωπείται από το Μητέρα, όχι πια παρθένα της Ντεριά Ντουρμάζ και το Τρίτη του Ζιγιά Ντεμιρέλ, δυο ταινίες που σχολιάζουν τα ήθη και τη θέση της γυναίκας στο κοινωνικό σύνολο.

Πρόγραμμα Προβολών

Μητέρα, όχι πια παρθένα
STAVROS TORNES:
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, 23:00
Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, 13:00

Τρίτη
STAVROS TORNES:
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, 23:00
Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, 13:00

tiff.filmfestival.gr

 


Ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη


Ξενοδοχεία στη Σμύρνη


Ξενοδοχεία στην Καππαδοκία