Τουρκικές ταινίες στο 24ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Την αυλαία του  24ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ανοίγει η βραβευμένη τουρκική ταινία «Κάποτε στην Ανατολία» (Bir zamanlar Anadolu’da) του Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν (Nuri Bilge Ceylan), που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ των Κανών. Στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ συμμετέχει η ελληνοτουρκικής παραγωγής ταινία «Η περούκα» σε σκηνοθεσία Ταϊφούν Πιρσελίμογλου.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου 2011 στην Αθήνα στον κινηματογράφο «Απόλλων Cinemax Class» και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

 

 

«Κάποτε στην Ανατολία» (2011)
Η ζωή σε μια μικρή πόλη στα βάθη της Ανατολίας, στην ενδοχώρα της Τουρκίας, είναι σαν ένα αέναο ταξίδι στη μέση των στεπών: Η διαρκής αίσθηση ότι κάτι καινούριο και διαφορετικό θα συμβεί ξαφνικά, και θα εμφανιστεί “πίσω από τον κάθε λόφο”, στην οποιαδήποτε γωνιά της πόλης αυτής, και ταυτόχρονα αν και τόσο εσωτερικό και ίδιο με τα υπόλοιπα, θα δώσει ζωντάνια, θα καθυστερήσει ή και θα αλλάξει τους μονότονους ρυθμούς της καθημερινότητας των κατοίκων.
Ένας θάνατος, η αγωνία για την εξιχνίαση του εγκλήματος. Μια ομάδα ανδρών βρίσκεται επί ποδός, ώστε να ανακαλύψει το συντομότερο, ένα νεκρό πτώμα στις αχανείς στέπες της Ανατολής. Ο αστυνομικός, ο γιατρός, ο εισαγγελέας, ο δήμαρχος, και ο ύποπτος για το περιστατικό που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.

 

Η Περούκα (2010)

Παραγωγή: Τουρκία, Ελλάδα .
Σκην.: Tayfun Pirselimoglu. Σεν.: Tayfun Pirselimoglu. Φωτ.: Ercan Özkan. Μοντ.: Erdinç Özyurt. Ηθ.: Ayberk Pekcan, Nazan Kesal, Riza Akin, Derya Durmaz. Παρ.: Veysal Ipek, Αικατερίνη Οικονόμου, Ρένα Βουγιούκαλου, Νίκος Μουστάκας, Tayfun Pirselimoglu. Διάρκεια: 130΄.

Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από τον Νίκο Μουστάκα και την εταιρεία του Graal.

Ο Χαμντί έχει ένα μικρό μαγαζί με περούκες. Μόνος και απαγοητευμένος από ανεκπλήρωτες επιθυμίες, παθιάζεται με μία μεσήλικη γυναίκα, η οποία του πούλησε τα μαλλιά της. Αρχίζει να την ακολουθεί και να εμπλέκεται στην προσωπική της ζωή. Η προσέγγιση του Tayfun Pirselimoglu είναι βαθιά ανθρωπιστική και μινιμαλιστική και οι εικόνες του καθηλωτικές.

 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αίθουσα:  ΑΠΟΛΛΩΝ CINEMAX CLASS

«Κάποτε στην Ανατολία» – Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ.

«Η περούκα» – Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ.

GRTRnews