Τουρκία: Τρεις ακόμη πόλεις στο δίκτυο Cittaslow

Τρεις ακόμη πόλεις της Τουρκίας, οι Göynük, Gerze και Eğirdir προστέθηκαν στον κατάλογο των «Αργών Πόλεων», ανεβάζοντας τον αριθμό των τουρκικών πόλεων του δικτύου στις 14 . Οι τρεις πόλεις πήραν τον τίτλο του “Cittaslow city” πληρώντας τα εβδομήντα κριτήρια που απαιτούνται για να ενταχθούν στο Cittaslow.

To κίνημα Cittaslow γεννήθηκε το 1999 και έχει τις ρίζες του στο Slow Food, το κίνημα που ιδρύθηκε στην Ιταλία το 1986 σαν απάντηση στην άνοδο του γρήγορου φαγητού (fast food). Βασική αρχή του Cittaslow είναι ότι η επιβράδυνση των καθημερινών ρυθμών βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων των πόλεων. Περιλαμβάνει πόλεις που υιοθετούν τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, της ανάδειξης του τοπικού χρώματος και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, της βιώσιμης κινητικότητας, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους κ.α.

Το κίνημα έχει 182 πόλεις-μέλη σε 28 χώρες. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ελληνική «αργή» πόλη, αν και κατά καιρούς αρκετές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο δίκτυο.

Göynük (Βolu)

Eğirdir (Isparta)

Gerze (Sinop)