Τουρκία: Συνωστισμός ξένων επενδυτών για αγορές ακινήτων στα παραλιακά θέρετρα

antalya-turkey

Μεγάλο ενδιαφέρον για αγορές ακινήτων στα τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας που βρέχονται από το Αιγαίο, εκδηλώνουν βρετανοί και ρώσοι επενδυτές, σύμφωνα με στοιχεία από τη Γενική Διεύθυνση Κτηματολογίου της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία παρουσιάζουν ως ιδιαίτερα δημοφιλή την τουριστική περιοχή της Αττάλειας, η οποία εμφανίζεται ως η περιοχή της Τουρκίας που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ζήτηση για αγορά ακινήτων, με 56.000 ξένους να έχουν ήδη προβεί σε επένδυση. Η περιοχή με τη δεύτερη μεγαλύτερη ζήτηση είναι η Επαρχία Μούγλων που βρίσκεται επίσης στις ακτές του Αιγαίου, με 22.892 αγορές ακινήτων από κατοίκους του εξωτερικού.

Το Αϊδίνιο έρχεται στην τρίτη θέση με 20.347 ακίνητα να έχουν περάσει σε ξένα χέρια, ενώ στην 4η θέση βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη, με 19.217 αγορές ακινήτων και η Μερσίνη, η οποία βρίσκεται στα τουρκικά παράλια.

Οι ξένοι επενδυτές είναι στην πλειονότητά τους βρετανικής (36.478 αγορές ακινήτων) και ρωσικής υπηκοότητας (13.590 αγορές ακινήτων).

Σύμφωνα με δηλώσεις της ειδικού του κλάδου της κτηματαγοράς και αντιπροσώπου της βρετανικής εταιρίας Spot Blue, Julian Walker, στο BGNnews, το βασικό κίνητρο για απόκτηση ακινήτου στην Τουρκία είναι το ζεστό κλίμα της και οι ευνοϊκές τιμές της, εξαιτίας της ισχυροποίησης των ξένων νομισμάτων έναντι της τουρκικής λίρας.

Η Walker επισημαίνει ακόμα ότι πολλοί επενδυτές από της περιοχή του Κόλπου έχουν επίσης προβεί σε επενδύσει στο real estate της Τουρκίας, με βασικό κίνητρο τη δημιουργία εισοδήματος από ενοίκια. Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται κυρίως στα ανερχόμενα προάστια της Κωνσταντινούπολης στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, όπως τα Bahçeşehir, Beylikdüzü, Halkalı και Esenyurt. Οι επενδυτές από τον Κόλπο προέρχονται κυρίως από το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν.

Πηγή: tornosnews.gr