Την έγκαιρη έναρξη του προγράμματος «gate Visa» για τους τουρίστες από την Τουρκία ζητά και ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών

Μεταφέροντας το αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου των νησιών του Αιγαίου, o πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών Θράσος Καλογρίδης ζητά την έγκαιρη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης βίζας στις πύλες εισόδου νησιών («gate Visa») για το έτος 2017, με επιστολή που έστειλε στους  υπουργούς Εξωτερικών, Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κ. Καλογρίδης τονίζει ότι η σημασία του προγράμματος είναι πολύ μεγάλη για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία των νησιών και επισημαίνει πως ήδη από το 2012-2016 κάθε χρόνο εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία κυρίως στα πέντε μεγάλα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο σε υπηκόους τρίτων χωρών, κυρίως από την Τουρκία, που έρχονται για τουρισμό.

Ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. επισημαίνει ότι οι επισκέψεις των Τούρκων τουριστών στα νησιά τα τελευταία χρόνια σημειώνουν θεαματική αύξηση από 40% έως 70%, εκδηλώνονται καθ’όλη τη διάρκεια του έτους (όχι μόνο καλοκαίρι) και συνέτειναν μάλιστα σε περίοδο γενικευμένης οικονομικής και προσφυγικής κρίσης στο να εξισορροπηθούν οι απώλειες από τους ερχόμενους με τσάρτερς ξένους τουρίστες κυρίως από τη Δ. Ευρώπη καθώς και Ελλήνων τουριστών. Στην εξέλιξη αυτήν σημαντικό ρόλο είχε το πιλοτικό πρόγραμμα με τις βελτιώσεις που επήλθαν:

– Απ’ τον Αύγουστο του 2010, όπου γίνονται πλέον δεκτοί και στην Ελλάδα Τούρκοι τουρίστες, χωρίς βίζα, κάτοχοι των λεγόμενων «πράσινων» διαβατηρίων.
– Απ’ τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για ταξίδια (μαθητών – φοιτητών για εκπαίδευση, πολιτιστικά, αθλητισμός) των νέων έως 25 ετών (γκρι διαβατήρια).
– Απ’ τη λειτουργία των «visa center» σε διάφορες τουρκικές πόλεις.
– Απ’ τη δυνατότητα έκδοσης βίζας στις πύλες εισόδου (gate Visa).

Συνοψίζοντας τα αιτήματα ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν. καταλήγει στις παρακάτω προτάσεις:

– Να συνεχιστεί το 2017 το καθεστώς έκδοσης βίζας στα σημεία εισόδου των νησιών του Αιγαίου που συνδέονται ακτοπλοϊκά με τις απέναντί τους τουρκικές πόλεις.
– Να συνεχιστεί η χωρίς βίζα άφιξη επιβατών-επισκεπτών με κρουαζιερόπλοια.
– Να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης του παράβολου για τη θεώρηση για όλες τις περιπτώσεις.

 


Ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη


Ξενοδοχεία στη Σμύρνη


Ξενοδοχεία στην Καππαδοκία