Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Τιμητική εκδήλωση για τον Erden Kiral

Τιμητική πλακέτα για το σύνολο του έργου του απονεμήθηκε στον τούρκο δημιουργό Ερντέν Κιράλ, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ, Δημήτρη Εϊπίδη. Το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια της φετινής διοργάνωσης πραγματοποιεί αφιέρωμα στο – άγνωστο στη χώρα μας – σινεμά του Ερντέν Κιράλ.

Αφού προλόγισε την εκδήλωση, ο υπεύθυνος του τμήματος Ματιές Στα Βαλκάνια, Δημήτρης Κερκινός, προσκάλεσε στο βήμα τον διευθυντή του Φεστιβάλ, κ. Εϊπίδη, προκειμένου να απευθύνει χαιρετισμό. «Αποτελεί παράδοση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να τιμά διακεκριμένους δημιουργούς. Είναι πλέον καιρός, λοιπόν, να παρουσιαστεί το συνολικό έργο ενός σπουδαίου τούρκου σκηνοθέτη, τον οποίο και θέλουμε να τιμήσουμε με αυτό το ειδικό βραβείο», επεσήμανε για τον Ερντέν Κιράλ ο κ. Εϊπίδης.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Ερντέν Κιράλ, λέγοντας: «Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω το Φεστιβάλ, καθώς ο υπεύθυνος του τμήματος και οι συνεργάτες του έκαναν κάτι που δε θα μπορούσα να κάνω ο ίδιος. Κατάφεραν να παρουσιάσουν όλες τις ταινίες μου, αντί για μία-δύο, όπως συνηθίζεται, κάτι το οποίο αποτελεί μια πολύ μεγάλη τιμή για μένα και γι’ αυτό τους ευχαριστώ και πάλι ιδιαίτερα». Ο τούρκος σκηνοθέτης συνέχισε παραθέτοντας ορισμένες σκέψεις του, με αφορμή τέτοιου είδους εκδηλώσεις: «Στη Γαλλία και στην Τουρκία έχουν γίνει στο παρελθόν ανάλογες προβολές και ρετροσπεκτίβες. Κάθε φορά, κατέληγα να αναρωτιέμαι εάν τελείωσε το έργο μου, εάν γίνομαι συνταξιούχος. Αν όμως το να γυρίζεις μια ταινία είναι ο δρόμος για να καταλαβαίνεις καλύτερα τη ζωή, τότε θα συνεχίζω να κάνω ταινίες και να ελπίζω! Σας ευχαριστώ πολύ». Αμέσως μετά, εν μέσω ενός θερμότατου και παρατεταμένου χειροκροτήματος, ο τούρκος δημιουργός παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τον διευθυντή του ΦΚΘ κ. Εϊπίδη.

Μετά την βράβευση του Ερντέν Κιράλ ακολούθησε η προβολή της ταινίας του, Μέρες στο Χακάρι.