Θεοφάνεια στη Σμύρνη

Φωτογραφία: Εστία Νέας Σμύρνης

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης στην σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε στην βροχερή προκυμαία της Σμύρνης ο καθαγιασμός των υδάτων. Η τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού πραγματοποιήθηκε από το νέο μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο και το νέο επίσκοπο Ερυθρών Κύριλλο Συκή.

Παρά το μακελειό στο νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και το χθεσινό νέο τρομοκρατικό χτύπημα έξω από τα δικαστήρια της Σμύρνης η τουρκική αστυνομία έδωσε την άδεια για την τέλεση του καθαγιασμού των υδάτων, έχοντας όμως έντονη την παρουσία της στην προκυμαία της Σμύρνης όπως και στη θάλασσα, στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή, όπου διακριτικά επιτηρούσε φουσκωτό σκάφος του τουρκικού λιμενικού.

Η ημέρα των Φώτων στη Σμύρνη ξεκίνησε με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο ναό του Αγίου Βουκόλου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου και του επισκόπου Ερυθρών Κύριλλου Συκή, ενώ στη συνέχεια οι πιστοί μετέβησαν στην προκυμαία της Σμύρνης, όπου στις 13:30 το μεσημέρι έγινε η η κατάδυση του Τίμιου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων.

Στη τελετή αγιασμού των υδάτων συμμετείχαν εκτός από τα μέλη της ελληνικής κοινότητας και τους άλλους ορθόδοξους που μένουν στη Σμύρνη, ο πρόεδρος της Εστίας Νέας Σμύρνης Γιάννης Παπαδάτος μαζί με πιστούς που ταξίδεψαν στη Σμύρνη από διάφορες περιοχές της χώρας.

Με την ευκαιρία του εορτασμού των Θεοφανείων, σήμερα στις 7 το απόγευμα ο Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας σε αίθουσα του Δήμου Κόνακ Σμύρνης.

Πηγή: EΡΤ