Συνεχίζει η «Απογευματινή»

Έπειτα από τη μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε στο ενδεχόμενο κλείσιμο της εφημερίδας «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης λόγω οικονομικών προβλημάτων που εντάθηκαν με την οικονομική κρίση της Ελλάδας, απομακρύνθηκε προς το παρόν ο κίνδυνος και η ιστορική εφημερίδα συνεχίζει τη λειτουργία της.

Σε επικοινωνία με το GRTRnews, ο εκδότης της Απογευματινής κ. Μιχάλης Βασιλειάδης τόνισε τη συγκίνησή του για την ανέλπιστη ανταπόκριση του κόσμου και των ΜΜΕ και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι εγγράφονται συνδρομητές στην εφημερίδα Τούρκοι που δεν ξέρουν καν την ελληνική γλώσσα, μόνο και μόνο για να μπορέσει να συνεχίσει την έκδοσή της  η εφημερίδα.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι αν και ο κίνδυνος απομακρύνθηκε, συνεχίζει να υπάρχει.

Για να εγγραφείτε συνδρομητές παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον εκδότη κ. Μιχάλη Βασιλειάδη:

Tel. (212) 225 5957  Fax  (212) 292 20 13
Email: apo.istanbul@gmail.com

Oι συνδρομές είναι:

3 μήνες 25 YTL
6 μήνες 50 YTL
1 χρόνος 100YTL

Η εφημερίδα θα έρχεται κάθε πρωί στο email σας σε pdf μορφή.

Τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού είναι:

Mihail Vasiliadis
Fibabank, İstanbul, Nişantaşı, Şubesi
IBAN : TR0600 103 0000 22 0000 0292855

Ένα από τα βίντεο που γυρίστηκαν από Τούρκους διανοούμενους για να μην κλείσει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ! (Levent Üzümcü – γνωστός Τούρκος ηθοποιός)


Σχετικά με την εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Η Απογευματινή είναι ημερήσια εφημερίδα που εκδίδεται στην ελληνική γλώσσα στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας. Η εφημερίδα ιδρύθηκε στις 14 Ιουλίου του 1925, και εξακολουθεί να εκδίδεται μέχρι σήμερα. Μετά από την τουρκική Τζουμχουριέτ (Cumhuriyet), η Απογευματινή αποτελεί την δεύτερη αρχαιότερη ημερήσια εφημερίδα της Τουρκίας, ενώ το κοινό της αποτελεί κυρίως η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης.

Η Απογευματινή έχει κυκλοφορία περίπου 600 φύλλων, το οποίο σημαίνει ότι φτάνει σχεδόν σε κάθε ομογενειακή ελληνική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη. Καθώς η εφημερίδα διανέμεται κυρίως δια χειρός ελάχιστων διανομέων, και προκειμένου να φτάσει σε ενδιαφερόμενους εκτός των ορίων της πόλης, είναι επίσης διαθέσιμη συνδρομητικά μέσω του διαδικτύου.

Ιστορικό

Η Απογευματινή ιδρύθηκε ως μία συνεργασία μεταξύ του Κωνσταντίνου Βασιλειάδη, ο οποίος και κατείχε την αρχική άδεια έκδοσης, και του Οδυσσέα Κρυσταλλίδη, ιδιοκτήτη και χειριστή τυπογραφικού εξοπλισμού και έμπειρου στην διανομή εφημερίδων. Έως το 1927 διετέλεσε ως αρχισυντάκτης ο Καβαλιέρος Μαρκουΐζος, ο οποίος υιοθέτησε το μόττο  του Βίκτωρ Ουγκώ «Αι νέαι εποχαί επιβάλλουσι και νέα καθήκοντα», το οποίο χρησιμοποιείται στην εφημερίδα μέχρι σήμερα. Εύστοχο για την εποχή, το μόττο αντικατόπτριζε την μετάβαση με την οποία βρίσκονταν αντιμέτωπη η ελληνική κοινότητα, ακολουθώντας την εμφάνιση της νεοσυσταθείσας τουρκικής δημοκρατίας μετά από την οθωμανική αυτοκρατορία.

To 1927 o Γρηγόριος Γιαβερίδης ανέλαβε την αρχισυνταξία μέχρι τον θάνατό του, στις 1 Αυγούστου του 1979. Μετά από αυτήν την ημερομηνία ο γαμπρός επ’ αδελφή Δρ. Γεώργιος Αδόσογλου μαζί με τον αδερφό του, Βασίλειο Αδόσογλου ανέλαβαν τα καθήκοντα της διαχείρισης. Στην εποχή τους επινοήθηκε ένα ακόμα μόττο, και μπήκε σε χρήση μαζί με το ήδη υπάρχον: «Ουδείς γεννάται, ουδείς αποθνήσκει άνευ της Απογευματινής», ίσως μία διακριτική νύξη για την δημογραφική σημασία του αρχείου της εφημερίδας, καθώς είναι μέχρι και σήμερα σύνηθες για τις ομογενειακές οικογένειες να στέλνουν προς δημοσίευση σε εφημερίδες γεννήσεις, βαπτίσεις, γάμους, θανάτους και μνημόσυνα, προκειμένου να τα αναγγείλουν στο κοινό.

Μετά τον θάνατο του Δρος. Γεωργίου Αδόσογλου στις 21 Ιουνίου του 2002, την ιδιοκτησία της Απογευματινής κληρονόμησε η αδερφή του, Ευσεβία Αδόσογλου, με την κυκλοφορία της εφημερίδας να έχει πέσει στα περίπου 80 φύλλα, καταφέρνοντας να επιβιώσει μόνο μέσω κονδυλίων από δωρεές και ανακοινώσεις. Από την 1η Ιανουαρίου του 2003, ο Μιχαήλ Βασιλειάδης είναι ο εκδότης και διευθυντής της Απογευματινής.

Περιεχόμενο

Εκτός από νέα που περιμένει να βρει κανείς σε μία ημερήσια εφημερίδα, η Απογευματινή περιέχει νέα που αφορούν στην ελληνική μειονότητα και το ελληνικό στοιχείο στην Κωνσταντινούπολη και την ευρύτερη Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων επισήμων ανακοινώσεων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αγγελίες γεννήσεων, βαπτίσεων, γάμων, θανάτων και μνημοσύνων της εκεί ελληνικής μειονότητας, όπως επίσης νέα και αναλύσεις ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μπορεί επίσης κανείς να βρει θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος όπως θέματα παιδείας, πολιτισμού, φιλανθρωπίας, τεχνολογίας, υγείας και επιστήμης.

Εκτύπωση

Κατά τα αρχικά χρόνια της Απογευματινής η εφημερίδα εκτυπώνονταν με χρήση λινοτυπικών μηχανημάτων και τυπογραφικής πρέσας σε ίδιες εγκαταστάσεις, αλλά με την συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού ακολούθησε και η συρρίκνωση της κυκλοφορίας, αναγκάζοντας στην πώληση του χώρου των μηχανημάτων. Ο αρχικός τυπογραφικός εξοπλισμός εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο Τύπου της Κωνσταντινούπολης στο Sultanahmet.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007 η τεχνολογία εκτύπωσης ήταν ιδιαίτερα ξεπερασμένη. Λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, κάθε σελίδα έπρεπε να ετοιμαστεί με το χέρι: η υλικοτεχνική υποδομή στα γραφεία της εφημερίδας αποτελείτο από έναν ξεπερασμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν εκτυπωτή και ένα φωτοτυπικό μηχάνημα. Τα κείμενα προς δημοσίευση εκτυπώνονταν και έπειτα κόβονταν στο τελικό πλάτος της στήλης της εφημερίδας, και έπειτα επικολλούνταν στην τελική τους θέση επάνω στην σελίδα. Τέλος, λαμβάνονταν μία φωτοτυπία σε ρυζόχαρτο το οποίο θα αποτελούσε και την τελική μορφή της σελίδας που θα αποστέλλονταν στο τυπογραφείο. Η διαδικασία επαναλαμβάνονταν για κάθε μία από τις υπόλοιπες τρεις σελίδες του ημερησίου φύλλου, και το προϊόν αποστέλλονταν σε ένα σύγχρονο τυπογραφείο για την τελική εκτύπωση. Λόγω της χρήσης του ρυζόχαρτου, αντί για εκτύπωση σε φιλμ, η τελική αντίθεση ήταν πολύ φτωχή στην παρουσίαση φωτογραφιών, γι’ αυτό και μέχρι εκείνην την στιγμή στην Απογευματινή δεν δημοσιεύονταν φωτογραφίες. Μετά από τον Δεκέμβριο του 2007 τα οικονομικά επέτρεψαν αναβάθμιση του εξοπλισμού, και από τότε και έπειτα η εφημερίδα εκδίδεται με χρήση ψηφιακής τεχνολογίας.