Σύνδεση Θεσσαλονίκης με Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Θεσσαλονίκης με τον Τούρκο Πρέσβη

 

Με το νέο Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς συναντήθηκε την  Τρίτη 5 Ιουνίου 2012 ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, παρουσία του Γενικού Προξένου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Τουγρούλ Μπιλτεκί.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής εθιμοτυπικής συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, δεδομένης και της στοχευμένης προσπάθειας από πλευράς της δημοτικής Αρχής για προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων Τούρκων επισκεπτών.

Στη συζήτηση τέθηκαν θέματα όπως η βελτίωση του καθεστώτος παροχής ταξιδιωτικών θεωρήσεων (visa), που, κατά κοινή ομολογία, αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στην προσέλευση περισσότερων Τούρκων, αλλά και της αύξησης των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης. Στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκε και το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, τόσο για τουριστικούς όσο και για εμπορικούς λόγους.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, η όλη προσπάθεια βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της δημοτικής Αρχής από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου το 2011. Ειδικά για το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, η συζήτηση για ενδεχόμενη δρομολόγηση ακτοπλοϊκού δρομολογίου Θεσσαλονίκης-Σμύρνης είχε ήδη ξεκινήσει κατά την επίσκεψη του Γιάννη Μπουτάρη στην Σμύρνη στη διάρκεια της μεγάλης τοπικής Τουριστικής Έκθεσης, τον Δεκέμβριο του 2011.

«Η προσπάθεια για βελτιωμένες υπηρεσίες παροχής visa θα συνεχιστεί. Θα επιδιώξουμε το καθεστώς παροχής visa στα σύνορα, όπως ήδη ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου, να ισχύσει και για τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας πως «η προώθηση επιπλέον αεροπορικών πτήσεων αλλά και ακτοπλοϊκών συνδέσεων με πόλεις της Τουρκίας, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη ενδιαφέρουν τον Δήμο Θεσσαλονίκης, διότι είναι προφανές το όφελος που θα έχει η πόλη από μια τέτοια εξέλιξη. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, στο πλαίσιο της διπλωματίας των πόλεων, όπως κάναμε και μέχρι σήμερα».