Στις «Ατίθασες» της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν το φετινό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

luxprize-mustang

Στην ταινία της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν “Ατίθασες / Mustang” απονεμήθηκε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την απονομή έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

H Deniz Gamze Ergüven στην απονομή
H Deniz Gamze Ergüven στην απονομή

Η ταινία είναι παραγωγή Γαλλίας, Γερμανίας και Τουρκίας. Οι άλλες δυο ταινίες είναι: Mediterranea του Τζόνας Καρπινιάνο / Jonas Carpignano (Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Κατάρ) και Μάθημα / The Lesson των Κριστίνα Γκρόζεβα / Kristina Grozeva και Πέταρ Βαλτσάνοφ / Petar Valchanov  (Βουλγαρία-Ελλάδα), το οποίο συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 55ου ΦΚΘ.

Ατίθασες / Mustang  
Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, 2015, Έγχρωμο 97’
Σκηνοθεσία: Deniz Gamze Ergüven, Σενάριο:  Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour

Το καλοκαίρι έχει μόλις αρχίσει. Σ’ ένα χωριό στη βόρεια Τουρκία, η Λαλέ και οι τέσσερις αδελφές της γυρνούν από το σχολείο και παίζουν αθώα με τ’ αγόρια. Η υποτιθέμενη ανηθικότητα των παιχνιδιών τους προκαλεί ένα σκάνδαλο με αθέλητες συνέπειες. Το σπίτι της οικογένειας μετατρέπεται σιγά σιγά σε φυλακή, το σχολείο αντικαθίσταται με μαθήματα κατ’ οίκον με θέμα τις δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα, και ξεκινούν τα προξενιά. Οι πέντε αδελφές, σπρωγμένες από την ίδια επιθυμία για ελευθερία, επαναστατούν ενάντια στους περιορισμούς που τους επιβάλλονται.

Το βραβείο LUX

Η θέσπιση του βραβείου LUX αποτελεί μια πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βραβείο LUX καθιερώθηκε το 2007, ως δείγμα δέσμευσης του Κοινοβουλίου προς την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της. Κάθε χρόνο, το βραβείο LUX προωθεί ταινίες οι οποίες πραγματεύονται θέματα που απασχολούν έντονα το ευρωπαϊκό κοινό. Πέρα από τις ιστορίες που διηγούνται, οι ταινίες αυτές πυροδοτούν ερωτήματα σχετικά με την υπόσταση της Ευρώπης και τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν θέματα όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι δημόσιες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα και πέρα από τα σύνορα τους.
Η επιτροπή επιλογής, αποτελούμενη από ειδικούς του κινηματογραφικού χώρου, επέλεξε φέτος για την τελική φάση του διαγωνισμού τις ταινίες Μονάχα ο άνεμος του Μπενς Φλίγκαουφ από την Ουγγαρία, την ιταλική ταινία Τ’ όνομά μου είναι Λι του Αντρέα Σέγκρε, καθώς και την ταινία Σαν σε όνειρο του Μιγκέλ Γκόμες, που είναι συμπαραγωγή τεσσάρων χωρών.

Τρέιλερ