Στην άνοδο του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία προσβλέπει η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης

Η δυναμική που εμφανίζουν οι αφίξεις Τούρκων επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη ήταν η αφορμή για την φιλοξενία δεκατεσσάρων τουριστικών πρακτόρων από τη γειτονική χώρα, προκειμένου να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις στον τουριστικό τομέα. Η μεγάλη συμμετοχή μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, στο workshop που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Porto Palace, επιβεβαιώνει πως η στρατηγική της ΕΞΘ για την προσέλκυση ολοένα και περισσότερων Τούρκων τουριστών αποδείχθηκε σωστή και ελπιδοφόρα.

Στιγμιότυπο από το workshop

Για ένα τριήμερο και συγκεκριμένα από τις 24 ως τις 26 Οκτωβρίου 2013, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης διοργάνωσε ένα πλήρες ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) για εκπροσώπους από τα πιο γνωστά τουριστικά πρακτορεία της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά όλες τις πλευρές της πόλης που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, να κλείσουν συμφωνίες με τα ξενοδοχεία και να δημιουργήσουν ελκυστικά τουριστικά πακέτα. Για το λόγο αυτό, στις συναντήσεις συμμετείχαν όχι μόνο ξενοδόχοι, αλλά και μέλη της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης όπως και μέλη του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης.

Όλοι οι τουριστικοί πράκτορες ήταν μέλη της αντίστοιχης Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων Τουρκίας (TURSAB). Η παρουσία μάλιστα στη Θεσσαλονίκη υψηλόβαθμων στελεχών της TURSAB, όπως και δημοσιογράφου του εκδοτικού ομίλου της γειτονικής χώρας S&M Publications, δείχνει ακριβώς ότι για τους Τούρκους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε δημοφιλή και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό προορισμό.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας της TURSAB κυρία Γκιουνούρ Οζάλπ που ήρθε στη Θεσσαλονίκη για το σκοπό αυτό, εκτίμησε πως το ενδιαφέρον των Τούρκων επισκεπτών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο την επόμενη χρονιά γιατί όπως είπε, η «νύμφη του Θερμαϊκού» έχει αρκετά κοινά σημεία με την Κωνσταντινούπολη, γεγονός που την καθιστά αγαπημένο προορισμό για τους συμπατριώτες της.

Αξίζει να σημειώσουμε την παρουσία του εκπροσώπου της Turkish Airlines κ. Τσιχανγκίρ Τεμιζέρ, σύμφωνα με τον οποίο, η συνεργασία της ΕΞΘ με τις Τουρκικές Αερογραμμές έχει βελτιώσει σημαντικά τους δείκτες πληρότητας στα δρομολόγια της εταιρείας που είναι πλέον καθημερινά από και προς τη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΞΘ κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος στη συνέντευξη που έδωσε στον Τούρκο δημοσιογράφο κ.Κερίμ Σουάτ Τόρε μίλησε για τις δυνατότητες που έχει η Θεσσαλονίκη να υποδέχεται και να φιλοξενεί χιλιάδες Τούρκους επισκέπτες όλο το χρόνο, επισημαίνοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η πόλη για διασκέδαση, αγορές, πολιτισμό και ψυχαγωγία, σε συνδυασμό με τις άριστες συνθήκες διαμονής και τη μεσογειακή κουζίνα με επιρροές από την Ανατολή.

Στο πλαίσιο της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη οι φιλοξενούμενοι της ΕΞΘ, συνολικά 18 άτομα, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Τουρκικό Προξενείο και το Σπίτι του Ατατούρκ, να περιηγηθούν στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου, να γνωρίσουν τα βυζαντινά, οθωμανικά και εβραϊκά μνημεία της πόλης, να επισκεφθούν τον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου και τα Λουτρά Παράδεισος, να διαβούν τα στενά δρομάκια της Άνω Πόλης ανάμεσα στα κάστρα, να δουν τη Ρωμαϊκή Αγορά, να θαυμάσουν τα επιστημονικά επιτεύγματα στο κέντρο διάδοσης επιστημών και τεχνολογικό μουσείο “NOESIS”, να απολαύσουν μια ρομαντική βόλτα με καραβάκι στο Θερμαϊκό κόλπο, να γευτούν μοναδικά εδέσματα σε γνωστά εστιατόρια και να διασκεδάσουν με ζωντανή ελληνική μουσική.

Η μετάβαση από την Κωνσταντινούπολη προς τη Θεσσαλονίκη και το αντίστροφο έγινε με αεροσκάφη της Turkish Airlines, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί με την ΕΞΘ.