Σεμινάρια με Τούρκους μουσικούς στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος

Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος  διοργανώνει σεμινάρια στο Χουδέτσι Ηρακλείου Κρήτης με τη συμμετοχή σπουδαίων μουσικών από όλον τον κόσμο που έρχονται να διδάξουν ρεπερτόριο, τεχνική, αυτοσχεδιασμό και σύνθεση σε τροπικές και παραδοσιακές μουσικές.  Το πρόγραμμα του Φεβρουαρίου 2013 περιέχει σεμινάρια από σημαντικούς και καινοτόμους Τούρκους μουσικούς.

Erkan Oğur –  Άταστη κιθάρα και ένα ειδικό τύπο σαζιού, το κοπούζ
21 – 29 Φεβρουαρίου 2013 

Ο Erkan Oğur είναι μια από τις πιό σημαντικές μορφές της Τουρκικής μουσικής των τελευταίων δεκαετιών. Η ενασχόληση του με την άταστη κιθάρα και ένα ειδικό τύπο σαζιού, το κοπούζ υπήρξε πραγματικά επαναστατική. Ο Erkan Oğur δεν είναι απλά ένας σημαντικός βιρουόζος, παρόλαυτά. Οι ενορχηστρώσεις που έκανε σε Τουρκικα παραδοσιακά τραγούδια έχουν αλλάξει εντελώς το τρόπο που οι μουσικοί προσεγγίζουν αυτό το υλικό. Αυτές οι ενορχηστρώσεις διέπονται από μια μοναδική αισθητική που συνδιάζει, με έναν εξαιρετικά αρμονικό τρόπο, αυστηρά παραδοσιακά στοιχεία μαζί με πρωτότυπες και σύγχρονες ιδέες. Το σεμινάριο αυτό δεν απευθύνεται σε αρχάριους, αλλά σε προχωρημένους μουσικούς που ενδιαφέρονται και έχουν εμπειρία στο να επιδιώκουν μια δημιουργική και καινοτόμα προσέγγιση στο παραδοσιακό υλικό.

Derya Turkan – Κεμεντζέ
21 – 26 Φεβρουαρίου 2013

Ο Derya Turkan είναι μουσικός δεξιοτέχνης του κλασικού Τούρκικου κεμεντζέ, στο οποίο αυτοσχεδιάζει και παίζει το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής της Οθωμανικής περιόδου. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1973 από οικογένεια μουσικών και αποφοίτησε από το Μουσικό Κονσερβατόριο Οργάνων του μουσικού τμήματος του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης έχοντας δάσκαλο του κεμεντζέ Ihsan Ozgen.

Yurdal Tokcan – Ούτι
28 Φεβρουαρίου – 5 Μαρτίου 2013

Ο Yurdal Tokcan είναι ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς ουτιστών στην Τουρκία και το παίξιμό του χαρακτηρίζεται τόσο από την καινοτόμο προσέγγισή του στο όργανο όσο και από την εξαιρετική του τεχνική. Σήμερα θεωρείται παγκοσμίως ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες στο ούτι καθώς και ένας εξαίρετος δάσκαλος. Αυτό το χειμώνα  θα παραδώσει ένα master-class. Το μάθημα θα είναι για περιορισμένο αριθμό 10 ατόμων, και απευθύνεται σε προχωρημένους και έμπειρους ουτίστες αποκλειστικά.

Cihan Turkoglu – Σάζι
28 Φεβρουαρίου – 5 Μαρτίου 2013

Γεννήθηκε στην Τουρκία και ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι σε ηλικία 14 χρονών παίζοντας σάζι (μπάγλαμα) και παραδοσιακή τούρκικη μουσική. Στα 17 του απέσπασε το Γ΄ βραβείο σε τοπικό διαγωνισμό παραδοσιακού τραγουδιού, και στα 18 του εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να σπουδάσει κλασικό τσέλο στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά.