Σε αναζήτηση διεθνών καλλιτεχνών οι Τούρκοι συλλέκτες

Μια κρίση διαφορετική από τις συνηθισμένες μαστίζει την Τουρκία· πρόκειται για μια κρίση της αγοράς τέχνης της χώρας που πλήττει την εγχώρια παραγωγή της. Σύμφωνα με ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ που διερευνούν το πρόβλημα μιλώντας με γκαλερίστες και στελέχη οίκων δημοπρασιών, το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι μετά από μια “χρυσή” περίοδο που διήρκεσε περίπου από το 1980 ως το 2010, τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι συλλέκτες έχασαν το ενδιαφέρον τους για τους τούρκους δημιουργούς. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα έργα των τελευταίων έχασαν την αξία τους ακόμα και μέσα στην ίδια την Τουρκία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο καθώς ακόμα και οι λόγοι που οδήγησαν στην προηγούμενη άνοδο δεν έχουν ερμηνευτεί απολύτως. Το βέβαιο πάντως είναι ότι σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα χρήματα που μπήκαν στο χώρο της τέχνης με πολλές νέες γκαλερί, μουσεία και εκθέσεις –τέτοιες κινήσεις ανέδειξαν σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Οσμάν Χαμντί, ο Τούρκο-αμερικανός Μπουρχάν Ντογκαντσάι ή ο Αχμέτ Γκιονεστεκίν, ανέβασαν τις τιμές των έργων τους και έβαλαν την Τουρκία στο διεθνή καλλιτεχνικό χάρτη.

Καθώς η αγορά της τέχνης δεν υπολείπεται σχεδόν σε τίποτα από την αγορά χρήματος, οι τάσεις των διεθνών “χρηματιστηρίων τέχνης” και οι προτιμήσεις τους άλλοτε για κλασικούς, άλλοτε για σύγχρονους, άλλοτε για διεθνείς και άλλοτε για τοπικούς καλλιτέχνες, επηρέασαν και την τουρκική αγορά.

Κατά τους ίδιους ειδικούς, η απάντηση –ή έστω ένα μέρος της- βρίσκεται αφενός στην οικονομική υποστήριξη που θα πρέπει να έχουν οι φορείς της αγοράς ώστε να μπορούν να σταθούν απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό (δηλαδή τις γκαλερί του Παρισιού ή της Νέας Υόρκης) και αφετέρου στη συνεργασία μεταξύ των ίδιων των καλλιτεχνών. Κάτι που απ΄ό,τι φαίνεται δεν είναι τόσο εύκολο όσο θα περίμενε κανείς!

The Tortoise Trainer
Το έργο του Οσμάν Χαμντί «Ο εκπαιδευτής χελωνών» (“Kaplumbağa Terbiyecisi”) πουλήθηκε το 2004 για 3,5 εκ. δολάρια

 


Ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη


Ξενοδοχεία στη Σμύρνη


Ξενοδοχεία στην Καππαδοκία