Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης» στη μνήμη του Γρηγόρη Οικονομίδη

Η Εταιρεία Μελέτης της Καθ’Ημάς Ανατολής διοργανώνει την προβολή του ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Οικονομίδη με τίτλο «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης». Η προβολή – πνευματικό μνημόσυνο στον αείμνηστο Γρηγόρη Οικονομίδη ο οποίος απεβίωσε πέρσι σε ηλικία μόλις 50 ετών, θα γίνει την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 11 στον κινηματογράφο Δαναός (Λ.Κηφισίας 109, Αμπελόκηποι, στάση μετρό Πανόρμου).

Ομιλητές: Σάββας Τσιλένης, Βάιος Σύρρος, Χρήστος Γιαννακόπουλος

Είσοδος ελεύθερη

TEASER – Greek Architects of Istanbul from Christos Giannakopoulos on Vimeo.

Το ντοκιμαντέρ έχει αντικείμενο την ανάδειξη της συνεισφοράς των ρωμιών αρχιτεκτόνων στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου της Κωνσταντινούπολης κατά το 19ο μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, είτε αυτοί ήταν διπλωματούχοι μηχανικοί είτε εμπειροτέχνες τεχνίτες, επονομαζόμενοι «καλφάδες». Παρά το ότι η επαγγελματική τους δράση ήταν άγνωστη στη σημερινή Τουρκία, σε σχέση με την αντίστοιχη των αρχιτεκτόνων άλλων εθνοτήτων, έχουν αφήσει έντονο το στίγμα τους στο δομημένο περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης, εισάγοντας νέους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και μορφολογικά πρότυπα, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στον εξευρωπαϊσμό της Πόλης.

Πολλά από τα κτήρια, που σώζονται μέχρι σήμερα σε καλή κατάσταση, φέρουν το όνομά τους στις προσόψεις τους. Πρόκειται για κτήρια διαφορετικών χρήσεων όπως πολυκατοικίες, επαύλεις, καταστήματα, σχολεία, εκκλησίες, αθλητικοί σύλλογοι, υποκαταστήματα τραπεζών, ξενοδοχεία. Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ καταγράφονται περί τα 40 από τα σημαντικότερα κτήρια που ήταν δυνατόν να ταυτοποιηθούν ως έργα των Ρωμιών αρχιτεκτόνων, με τον κινηματογραφικό φακό να εστιάζει στις εσωτερικές και εξωτερικές λεπτομέρειές τους. Εξέχοντες ιστορικοί, αρχιτέκτονες, ερευνητές και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και την Πόλη, φωτίζουν το έργο δεκάδων ρωμιών αρχιτεκτόνων που έδρασαν στην Πόλη, στα προάστια και στα Πριγκηπόννησα.

Ταυτόχρονα παρουσιάζεται σημαντικό ιστορικό αρχειακό υλικό, όπως φωτογραφίες της εποχής, προσωπογραφίες και κατάλογοι αρχιτεκτόνων, έγγραφα και σχέδια.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Οικονομίδης
Επιστημονικός υπεύθυνος – Σενάριο: Σάββας Τσιλένης
Μοντάζ,  σχεδιασμός ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος
Κάμερα : Χρήστος Γιαννακόπουλος, Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου, Γιάννης Φλούλης
Voice over: Αντρέας Μαριανός
Μουσική: Μανώλης Καρπάθιος, PIANO TURCA, ΒΟΣΠΟΡΟΣ
Μετάφραση: Ιώ Τσοκώνα, Σάββας Τσιλένης
Κείμενα: Αριάδνη Κοπιδάκη
Γραφιστική επεξεργασία: Χρήστος Τζιώκος – Γεωργία Θεοδοσίου
Οργάνωση παραγωγής: Γρηγόρης Οικονομίδης
Υποστήριξη κινηματογράφησης: Άννα Μαρία Ασλάνογλου, Αντώνης – Φοίβος Νομικός – ISTOS productions
Παραγωγή: Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου & Γρηγόρης Οικονομίδης
© 2015-2016