52ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: “Press” του Σεντάτ Γιλμάζ

Αντλώντας από τις εμπειρίες του δημοσιογράφου Μπαϊράμ Μπαλτζί και με πρωταγωνιστές την καθημερινή εφημερίδα Özgür Gündem και τα γραφεία της στο Ντιγιαρμπακίρ τη δεκαετία του ’90, το Press του Σεντάτ Γιλμάζ υπερβαίνει την τοπική πραγματικότητα της εποχής για να μιλήσει για την ελευθερία του Τύπου, τις ευθύνες των δημοσιογράφων απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και την έννοια της αλήθειας – σε αντιπαράθεση μ’ εκείνη των ειδήσεων.

Kυρίως πρόγραμμα:  Ματιές στα Βαλκάνια

Πρόγραμμα Προβολών
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011 – 20:30
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011 – 23:00

Σκηνοθεσία: Σεντάτ Γιλμάζ
Σενάριο: Sedat Yilmaz
Με τους: Aram Dildar (Firat), Engin Emre Deger (Alisan), Kadim Yasar (Hasan), Sezgin Cengiz (Kadir), Tayfur Aydin (Faysal), Asiye Dincsoy (Songul), Bilal Bulut (Lokman)
Παραγωγή: Karincalar Film Yapim, Τurkey
Χώρα Παραγωγής: Τουρκία
Τύπος: 35mm Έγχρωμο
Διάρκεια: 100′
Έτος Παραγωγής: 2010

Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Βραβείο FIPRESCI Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο FACE – Istanbul IFF 2011, Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Νέου Ηθοποιού (Aram Dildar) και Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Καλύτερης Ταινίας- Antalya Golden Orange Film Festival 2010 Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Βραβείο Πολλά Υποσχόμενου Ηθοποιού (Aram Dildar)και Βραβείο Πολλά Υποσχόμενου Σκηνοθέτη – Ankara IFF 2011

Κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90, όταν λάμβαναν χώρα σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους Κούρδους αντάρτες και στην τουρκική κυβέρνηση, μια χούφτα από νεαρούς δημοσιογράφους πάσχιζαν να καταγγείλουν στην υφήλιο τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκείνες τις μέρες της αυξανόμενης έντασης, οι δημοσιογράφοι αυτοί αγωνίζονταν τόσο για να επιβιώσουν, όσο και για να αποκαλύψουν τα γεγονότα. Γι’ αυτούς, η δημοσιογραφία δεν ήταν πια επάγγελμα, αλλά ζήτημα ζωής και θανάτου.

Φιλμογραφία
2000 Yetmişinci Gün/The Seventieth Day (μμ)
2002 Kelepçe/The Handcuff (ντοκ.)
2010 Press

Βιογραφία
Γεννήθηκε το 1972. Παρακολούθησε μαθήματα στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής (METU) και στη συνέχεια σπούδασε κινηματογράφο και τηλεόραση στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά. Από το 2000 έως το 2003, διηύθυνε εργαστήρια σκηνοθεσίας μικρού μήκους ταινιών με νέους κινηματογραφιστές. Το 2003 ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής, την Karincalar Production. Έχει γυρίσει πολλά διαφημιστικά σποτ, εκπαιδευτικές ταινίες, εταιρικά ντοκιμαντέρ και βίντεο.