Πολιτικοί και επιχειρηματίες στην κηδεία του μεγιστάνα Μουσταφά Κοτς

koc-funeral1

Σύσσωμη η πολιτική και οικονομική ηγεσία της Τουρκίας παρέστη την Κυριακή στην κηδεία του Μουσταφά Κοτς, προέδρου του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας ο οποίος πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 55 ετών από καρδιακό επεισόδιο.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αποχαιρέτισαν τον εξέχοντα επιχειρηματία σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης. Παρόντες ήταν επίσης πολλοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Τουρκίας.

koc-funeral2

Ο Μουσταφά Κοτς διηύθυνε από το 2003 έναν από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους ομίλους της Τουρκίας που είχε ιδρυθεί το 1920 από τον παππού του, τον Βεχμπί Κοτς. Ο οικογενειακός όμιλος Koc Holding και οι περίπου εκατό θυγατρικές του αντιπροσωπεύουν το 9% των τουρκικών εξαγωγών και το 8% του ΑΕΠ της χώρας. Δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα, στην αυτοκινητοβιομηχανία, την πετραλαιοβιομηχανία και άλλους τομείς.

Επικεφαλής της τελετής είχε τεθεί ο πατέρας του Μουσταφά Κοτς, ο 85χρονος σήμερα Ραχμί Κοτς που του παρέδωσε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης το 2003. Το φέρετρό του ήταν καλυμμένο με την τουρκική σημαία και με μία κορδέλα με τα χρώματα της αγαπημένης του ομάδας, της Φενέρμπαχτσε.

koc-funeral3

Ο Μουσταφά Κοτς είχε συγκρουστεί στο παρελθόν με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και με τον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως επειδή επέκρινε σφοδρά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Ιούνιο του 2013. Την εποχή εκείνη ο Κοτς είχε δώσει την άδεια στους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης να καταφύγουν στο ξενοδοχείο Ντιβάν, ιδιοκτησίας του ομίλου του, γεγονός το οποίο εξόργισε τον Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε τον επιχειρηματία ότι προστατεύει «εγκληματίες».

Ωστόσο, την Παρασκευή ο  Ερντογάν απέτισε φόρο τιμής στον Κοτς, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι μίλησε μαζί του την προηγούμενη ημέρα. «Λέγαμε αστεία. Μιλήσαμε για το αδυνάτισμα και τον ρώτησα: Περιορίσατε την κατανάλωση αλκοόλ; Τώρα είναι η στιγμή να σταματήσετε τελείως», αφηγήθηκε.

Ο Κοτς είχε υποβληθεί πέρσι σε επέμβαση γαστρικής παράκαμψης και κατάφερε να χάσει 40 κιλά.

 Πηγή: TO BHMA


Ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη


Ξενοδοχεία στη Σμύρνη


Ξενοδοχεία στην Καππαδοκία