Πληροφορίες για την επέκταση χορήγησης visa στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

 

Πληροφορίες από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Σμύρνη σχετικά με την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο).

1. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη διευκόλυνση θεωρήσεων εισόδου σε τουρίστες προερχομένους από την Τουρκία, αποκλειστικά στα συνοριακά σημεία εισόδου των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στη Λέσβο, τη Χίο, τη  Σάμο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο.

2. Η διαδικασία αφορά όλους τους κατόχους ταξιδιωτικών εγγράφων οι οποίοι υπάγονται στην υποχρέωση κατοχής θεώρησης, ευρίσκονται νόμιμα στην Τουρκία και οι οποίοι μετακινούνται απ’ευθείας από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Εξαιρούνται οι πολίτες τρίτων χωρών οποίοι εμπίπτουν στην κατηγορία προσώπων για τα οποία απαιτείται προηγούμενη διαβούλευση (πολίτες Αφγανιστάν, Αλγερίας, Μπαγκλαντές, Καμερούν, Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας, Τσαντ, Λ.Δ. Κονγκό, Αίγυπτος, Ιράν, Ιράκ, Ιορδανία, Κένυα, Β. Κορέας, Λιβάνου, Λιβύης, Μάλι, Μαυριτανίας, Μαρόκου, Νίγηρα, Νιγηρίας, Πακιστάν, Ρουάντα, Σ. Αραβίας, Σομαλίας, Ν. Σουδάν, Σρι Λάνκα, Σουδάν, Συρίας, Τυνησίας, Ουζμπεκιστάν, Βιετνάμ, Υεμένης).

3. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για την περίοδο από 1η Ιουνίου έως τέλη Οκτωβρίου 2016

4. Θα χορηγούνται, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Θεωρήσεων, θεωρήσεις Περιορισμένης Εδαφικής Ισχύος, μόνο για την Ελλάδα, μιας εισόδου, με δικαίωμα παραμονής έως 15 ημέρες, κατά ανώτατο όριο.

5. Το επιβαλλόμενο τέλος της χορηγούμενης θεώρησης ανέρχεται σε 35 ευρώ, τέλος το οποίο επιβάλλεται και στους υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίες έχουν συνάψει Συμφωνίες Διευκόλυνσης Θεωρήσεων με την Ε.Ε. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών απαλλάσσονται από το τέλος θεώρησης, καθώς και οι λοιπές κατηγορίες που αναφέρονται στο άρθρο 16 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 810/09.

6. Η θεώρηση θα χορηγείται σύμφωνα με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα «VIS», με λήψη βιομετρικών δεδομένων των αιτούντων και ηλεκτρονικό έλεγχο των αιτήσεων.

Β. Υποβολή αιτήσεων προς Υπηρεσίες Ελέγχου Διαβατηρίων νησιών Ανατολικού Αιγαίου

Για την υλοποίηση του προγράμματος και προκειμένου να υπάρξει ταχεία διαδικασία εισόδου, όπως και πέρυσι, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, οι οποίοι εδρεύουν στην Τουρκία και οι οποίοι μεσολαβούν με τη χορήγηση εισιτηρίων για την επίσκεψη στην Ελλάδα, αποστέλλουν ηλεκτρονικά στις Υπηρεσίες Ελέγχου Διαβατηρίων των συνοριακών σημείων εισόδου των νησιών που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα, 24 ώρες, κατ’ελάχιστο, πριν την άφιξη των επιβατών τα εξής:
α) αντίγραφο της σελίδας του ταξιδιωτικού εγγράφου με τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος,
β) πλήρως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο έντυπο αίτησης για θεώρηση Schengen, με επικολλημένη πρόσφατη, έγχρωμη φωτογραφία του αιτούντος, καθώς και τη φωτογραφία αυτή σε ηλεκτρονική μορφή για την εισαγωγή της στην εφαρμογή έκδοσης θεωρήσεων.

Γ. Διαδικασία κατά την άφιξη των αιτούντων στα συνοριακά σημεία εισόδου νησιών Ανατολικού Αιγαίου

Τα άτομα, για τα οποία έχουν αποσταλεί τα στοιχεία και οι αιτήσεις τους εμπρόθεσμα θα ακολουθούν ειδική λωρίδα ταχείας εξυπηρετήσεως και μετά την  επιβεβαίωση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου, θα γίνεται η προβλεπόμενη διαδικασία για τη λήψη των βιομετρικών στοιχείων και στη συνέχεια θα εκδίδεται η θεώρηση.

Τα άτομα, για τα οποία δεν έχουν αποσταλεί εκ των προτέρων τα στοιχεία τους θα συμπληρώνουν και θα υπογράφουν έντυπο αίτησης θεώρησης Schengen και στη συνέχεια θα εξετάζεται η αίτησή τους.

 


Ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη


Ξενοδοχεία στη Σμύρνη


Ξενοδοχεία στην Καππαδοκία