«Πέρασμα στη Μεσόγειο» από 9 έως 25 Νοεμβρίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

Από 9 έως 25 Νοεμβρίου 2012 το Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη ντύνεται σε αποχρώσεις του μπλε… Μετά την Αλεξάνδρεια (2010) και την Τεργέστη (2011) ο Πάνος Μητσόπουλος, ένας Έλληνας καλλιτέχνης που ζει στο Άμστερνταμ, έρχεται σε μία ακόμη ιστορική πόλη της Μεσογείου, την Κωνσταντινούπολη, για να στήσει στη μεγάλη αίθουσα εκθέσεων του Σισμανογλείου Μεγάρου μια από τις γνωστές εγκαταστάσεις του από μπλε φίλτρα, που δημιουργούν στο επισκέπτη την αίσθηση του «περάσματος» στη θάλασσα.  Παράλληλα, θα εκθέτει έργα ζωγραφικής και χαρακτικών και θα διοργανώσει εργαστήρια με τη συμμετοχή των επισκεπτών της έκθεσης.

ADVERT

Χώρος: Σισμανόγλειο Μέγαρο, İstiklal Cad. No. 60, Beyoğlu
Εγκαίνια:  Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012, ώρα 19.00
Διάρκεια & ώρες λειτουργίας: 9-25 Νοεμβρίου 2012, Δευτέρα-Παρασκευή: 15.00 – 20.00, Σάββατο & Κυριακή: 12.00-19.00
Χορηγός της έκθεσης: Pinello Gallery
Είσοδος ελεύθερη

Βιογραφικά στοιχεία του Πάνου Μητσόπουλου και λίγα λόγια για την έκθεση:

ADVERT

O Πάνος Μητσόπουλος γεννήθηκε στην Ελλάδα και ζει στο Άμστερνταμ. Αποφοίτησε από την Rietveld Academy του Άμστερνταμ το 2004.

Ο ίδιος λέει για την έκθεση «Πέρασμα στη Μεσόγειο» τα εξής:
«Αναμνήσεις και νοσταλγία για την Μεσόγειο είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το «Πέρασμα στη Μεσόγειο». Τα τελευταία χρόνια ταξιδεύω στα ιστορικά λιμάνια της Μεσογείου, όπου δημιουργώ εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα εκθέτω έργα ζωγραφικής και χαρακτικών. Για χρόνια πάνω σ’ αυτή τη θάλασσα αναπτύσσονται πολιτισμοί που επικοινωνούν μεταξύ τους. Στις όχθες της τα σημαντικά ιστορικά λιμάνια της μοιράζονται την ιστορία και το μέλλον. Σημαντικό κομμάτι αυτού του λαμπρού πολιτισμού είναι και το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Εγκαταστάσεις, πίνακες ζωγραφικής, έργα χαρακτικών και καλλιτεχνικά εργαστήρια με τη συμμετοχή του κοινού είναι η δουλειά που παρουσιάζω στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη. Οι πίνακες ζωγραφικής και τα έργα χαρακτικών ανήκουν στις ενότητες ‘Ευχάριστα κλουβιά’ και ‘Πέρασμα’. Σε αυτές τις ενότητες συγκεντρώνονται οι επιθυμίες και οι οραματισμοί για το μέλλον καθώς και οι εμπειρίες από το παρελθόν που επηρεάζουν την ζωή μας σήμερα. Οι εγκαταστάσεις κατασκευάζονται από εύθραυστα υλικά, όπως εύθραυστη και αμφίβολη είναι και η ελπίδα του ανθρώπου. Τα χρώματα που κυριαρχούν σ’ αυτές είναι το κίτρινο και το μπλε. Γιατί για κάποιον που μεγάλωσε στη Μεσόγειο και που ζει στον Ευρωπαϊκό βορρά, οι αναμνήσεις του και η νοσταλγία του είναι το φως και η θάλασσα. Λέξεις όπως: «ιστορία», «παρελθόν», «χρόνος», «παρόν», «μνήμη», «παιδί», «νοσταλγία»,  «ταξίδι της επιστροφής» αιωρούνται μέσα στο φως και στο μπλε χρώμα της εγκατάστασης. Τα μπλε διαφανή φίλτρα δημιουργούν ένα μωσαϊκό που μας παραπέμπει στον ζεστό και μυστήριο κόσμο της Μεσογείου. Ένα μωσαϊκό που συσσωρεύει μια μακρόχρονη ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά.»