Παρουσίαση βιβλίου: “ΝΑΣΡΕΝΤΙΝ ΧΟΤΖΑΣ- Ιστορίες και χωρατά από τη Μικρά Ασία και τον ελλαδικό χώρο”

Το Κέντρο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμού και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο του Φαρούκ Τουντζάι και της Μαρίας Σκιαδαρέση «Ναστρεντίν Χότζας. Ιστορίες και χωρατά από τη Μικρά Ασία και τον ελλαδικό χώρο» την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011, στις 20.30, στο café του βιβλιοπωλείου (Σταδίου 24).

Θα μιλήσουν η συγγραφέας – κριτικός Έλενα Χουζούρη και ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαρράς.
Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Γεωργία Ζώη.
Είσοδος ελεύθερη

ΝΑΣΡΕΝΤΙΝ ΧΟΤΖΑΣ– Ιστορίες και χωρατά από τη Μικρά Ασία και τον ελλαδικό χώρο.

Εκδοση: Κέντρο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμού

Ιούνιος 2010, β΄ Έκδοση Νοέμβριος 2010

Το Κέντρο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμού ξεκινάει μια σειρά με τίτλο “Λαϊκός  πολιτισμός της Ανατολής” με έργα ανώνυμων δημιουργών που η προφορική παράδοση διέσωσε ως τις μέρες μας, καθώς και λαϊκά αναγνώσματα ιδιαίτερα αγαπητά σε λαούς της Ανατολής.

Τη σειρά εγκαινιάζουν οι ιστορίες του Νασρεντίν Χότζα που, εδώ και αιώνες, ψυχαγωγεί και διδάσκει τους ανθρώπους σε Ανατολή και Δύση. Στόχος της έκδοσης, οι Έλληνες μιας κάποιας ηλικίας να θυμηθούν τη γιαγιά ή τον παππού που τους μεγάλωσε με αυτές τις ιστορίες ενώ οι νεότεροι, γνωρίζοντας τον Χότζα, να καταλάβουν πως υπάρχει και ένα χιούμορ που, εκτός από διασκέδαση προσφέρει και στοχασμό.

Το βιβλίο περιλαμβάνει ιστορίες παρμένες από τουρκικές πηγές, (Καππαδοκία και ευρύτερη Μικρά Ασία), ιστορίες από τον Ελλαδικό χώρο (Κρήτη, Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη) που δεν απαντώνται σε τουρκικές πηγές, καθώς και ιστορίες που συναντώνται σε Ελλάδα και Τουρκία με το ίδιο περιεχόμενο αλλά με παραλλαγμένη απόδοση.

Η μετάφραση και διασκευή έγινε από τον Φαρούκ Τουντζάι και η απόδοση του κειμένου στα ελληνικά από τη Μαρία Σκιαδαρέση.

Η φιλολογική επιμέλεια είναι της Λουκίας Στέφου και η εικονογράφηση της Μάριας Μπαχά.