Όπερα «Women in War», τρεις γυναίκες, τρεις πολιτισμοί, μια φωνή

women-in-war

H σύγχρονη όπερα «Women in War» (Οι Γυναίκες στον Πόλεμο) θα παρουσιασθεί στις 17 και 18 Ιουλίου 2015 στο Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστία της Λήμνου και στις 22 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα στο πλαίσιο του Lemnos – Gallipoli Project: Women in War.

Την όπερα συνέθεσε ο συνθέτης Τάσος Ιωαννίδης σε λιμπρέτο της Ντέμπορα Πάρσονς και σκηνοθεσία του Ελληνοαυστραλού Αλκίνοου Τσιλιμιδού. Είναι γραμμένη στην αγγλική γλώσσα, με δύο τραγούδια στα τουρκικά και δύο τραγούδια στα ελληνικά και διαδραματίζεται στη χερσόνησο της Καλλίπολης και στη Λήμνο στη διάρκεια της Μάχης της Καλλίπολης το 1915.

Ο θεατής παρακολουθεί τις ιστορίες τριών πολύ διαφορετικών γυναικών: της Clarice, μιας ερωτευμένης νοσοκόμας από την Αυστραλία που αναζητά και βρίσκει στα χαρακώματα τον μνηστήρα της, της Yeliz, μιας μητέρας από την Τουρκία που αναζητά τον αγνοούμενο γιο της και της Πολυξένης μιας Ελληνίδας χήρας, η οποία έχασε τον άντρα της στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, από το νησί της Λήμνου, που θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την κόρη της. Τρεις γυναίκες, τρεις πολιτισμοί, μια φωνή . Μια φωνή που υψώνεται δυνατή και αποφασιστική και θυμίζει αυτούς που μένουν πίσω και τον δικό τους αγώνα με την απώλεια, τη θλίψη, το μίσος, την προκατάληψη, την εκδίκηση, την αυτοκαταστροφή. Μία φωνή που, εντέλει, δείχνει το δρόμο της συγχώρεσης, της αγάπης και της συνύπαρξης.

To LEMNOS-GALLIPOLI PROJECT: WOMEN IN WAR είναι ένα διεθνές πρόγραμμα πολιτιστικών δρώμενων που παρουσιάζονται φέτος με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μάχη της Καλλίπολης, το 1915. Στόχος του συγκεκριμένου project είναι να παρουσιάσει τον τρόπο που βίωσαν οι γυναίκες αυτή τη μάχη που έμεινε στην Ιστορία, μέσα από δρώμενα που επιμελήθηκαν Έλληνες, Αυστραλοί, Τούρκοι και Κύπριοι καλλιτέχνες , με αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας, την σύγχρονη όπερα «Women In War».

Η Μάχη της Καλλίπολης είναι μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ου αιώνα, στη σκιά της Τροίας και είναι έντονα ταυτισμένη με τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στρατιώτες που πολέμησαν με τις συμμαχικές δυνάμεις εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνέβη δίπλα μας, στα Στενά των Δαρδανελλίων, με τη Λήμνο να παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού ήταν το ορμητήριο των συμμαχικών δυνάμεων. Παρόλη την τραγική έκβασή της, αφού κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες και να ενώνει λαούς 100 χρόνια μετά.

Ουσιαστικός σκοπός αυτής της διεθνούς συνεργασίας καλλιτεχνών και επιστημόνων είναι να προωθήσει τον διαπολιτισμικό διάλογο, να φέρει πιο κοντά τους λαούς αυτών των χωρών, αλλά και να αναγνωρίσει τους αφανείς ήρωες των πολέμων, τις γυναίκες. Η προσφορά των γυναικών εν καιρώ πολέμου είναι συχνά παραγνωρισμένη από την ιστορία, αν και περισσότερο από συχνά, πολύτιμη! Αυτό έρχεται να τονίσει και με έναν τρόπο να διορθώσει το «Women In War” δείχνοντας τα δεινά του πολέμου μέσα από τα μάτια των γυναικών στα μετόπισθεν. Έτσι η τέχνη γίνεται όχι μόνο όχημα της συμφιλίωσης μεταξύ των λαών, αλλά και μοχλός δικαίωσης μεταξύ των φύλων.

Συντελεστές της παράστασης

Μουσική: Τάσος Ιωαννίδης
Λιμπρέτο: Deborah Parsons

Σκηνοθεσία: Αλκίνοος Τσιλιμιδός
Σκηνογραφία: Shaun Gurton
Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Υπεύθυνος ήχου: Δημήτρης Μπουρμπουλής

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Τραγουδούν: Caitlin Spears, Berna Anil, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Cihan Turkoglou, Jason Wasley, Tomas Manning Dalto, Metehan Pektas, Artemis Ioannides, Katherine Rekaris.
Εταιρεία Παραγωγής: SELINA Productions A.E.