Οι δίγλωσσοι ομιλητές ενισχύουν τις γνωστικές ικανότητες του εγκεφάλου τους

ENGLISH

Υπάρχουν προφανή οφέλη στο να μιλάει κανείς περισσότερες γλώσσες: αισθάνεται άνετα και οικεία σε περισσότερα μέρη, αυξάνει την απασχολησιμότητά του και μπορεί εύκολα να συνομιλεί με τους γύρω του. Σύμφωνα όμως με πρόσφατες έρευνες, υπάρχουν και άλλα, κρυφά οφέλη.

Περισσότερες γλώσσες ισοδυναμούν με περισσότερους τρόπους θεώρησης του κόσμου. Το μυαλό των δίγλωσσων ομιλητών αποτελεί άκρως προσφιλές αντικείμενο μελέτης τα τελευταία 15 χρόνια. Η πρόσφατη έκθεση με τίτλο «Two Languages, Two Minds» (Δύο Γλώσσες, Δύο Εγκέφαλοι), η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science, αναπτύσσει περαιτέρω αυτή την ιδέα και δείχνει ότι μπορεί να βλέπετε τον κόσμο διαφορετικά ανάλογα με τη γλώσσα την οποία χρησιμοποιείτε.

Οι ερευνητές περιέγραψαν πειράματα στα οποία γερμανόφωνοι και αγγλόφωνοι συμμετέχοντες παρακολούθησαν βίντεο με διάφορες ενέργειες, π.χ. ενός ατόμου που περπατάει προς το αυτοκίνητό του ή ενός ατόμου που ποδηλατεί προς το σούπερ μάρκετ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, ο Πάνος Αθανασόπουλος, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης και ψυχογλωσσολόγος από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, ΗΒ, εξηγεί ότι «τα άτομα που μιλούν μόνο αγγλικά περιγράφουν τις σκηνές αυτές απλώς ως ‘Μια γυναίκα περπατάει” ή ‘Ένας άντρας κάνει ποδήλατο’, χωρίς να αναφέρουν τον στόχο της ενέργειας». Οι γερμανόφωνοι είναι πιθανότερο να φανταστούν πού πηγαίνει η γυναίκα.

Εξηγεί ότι το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με τη γραμματική και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους περιγράφεται μια πράξη στο παρόν στις δύο γλώσσες. Σύμφωνα με τη νέα αυτή έρευνα, η συγκεκριμένη γλωσσική διαφορά μοιάζει να επηρεάζει τον τρόπο που οι ομιλούντες τις δύο γλώσσες βλέπουν τα πράγματα γύρω τους.

«Μιλώντας άλλη μία γλώσσα, έχει κανείς μια εναλλακτική θέαση του κόσμου», προσθέτει ο κ. Αθανασόπουλος. «Μπορείτε να ακούτε μουσική από ένα μόνο ηχείο ή να την ακούτε στερεοφωνικά… το ίδιο ισχύει και με τη γλώσσα».

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν μπορείτε να εναλλάσσετε γλώσσες μεταξύ τους;

Όπως η τακτική άσκηση ωφελεί το σώμα σας, οι ερευνητές θεωρούν σήμερα ότι το να κατέχετε δύο ή περισσότερες γλώσσες ωφελεί το μυαλό σας.

Στη διαδικτυακή πύλη ειδήσεων The Conversation, ο Χρήστος Πλιάτσικας, Λέκτορας γνωστικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, εξηγεί ότι η εκμάθηση γλωσσών αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου. «Η διγλωσσία έχει καταδειχθεί ότι αυξάνει τη φαιά ουσία σε αρκετά τμήματα του εγκεφάλου που συνήθως συνδέονται με την εκμάθηση γλωσσών και την επεξεργασία πληροφοριών», αναφέρει.

Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε περισσότερο από αυτή τη νοητική άσκηση;

Το να μάθετε μια ακόμη γλώσσα αποτελεί καλή αρχή, η έρευνα όμως του κ. Πλιάτσικα δείχνει ότι είναι καλύτερο για τον εγκέφαλό σας να «ζείτε» τη δεύτερη αυτή γλώσσα. Πρέπει να χρησιμοποιείτε τη δεύτερη ή τρίτη γλώσσα: το να τις γνωρίζετε απλώς δεν αρκεί. Οι συνδέσεις του εγκεφάλου γίνονται πυκνότερες όταν μιλάτε τακτικά τις γλώσσες.

Πηγή: EURES