Ο Yildiray Cinar στο φεστιβάλ κόμικς Comicdom Con Athens 2012

Ένας από τους ανερχόμενους σχεδιαστές κόμικς, ο Yildiray Cinar από την Τουρκία είναι ανάμεσα στους διεθνείς καλεσμένους του Comicdom Con Athens 2012 που διοργανώνεται από τις 30 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου 2012 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Στην φετινή διοργάνωση είναι επίσης καλεσμένος ο πασίγνωστος στους φίλους των κόμικς Milo Manara, ο Mike Carey και ο Rufus Dayglo.

Το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στα comics, το Comicdom Con Athens, διοργανώνεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

 

Ο Yildiray Cinar γεννήθηκε το 1976 και ζει στην Κωνσταντινούπολη. Αποφοίτησε από το τμήμα Cartoon Animation του Anadolu University το 1998 και μολονότι εργάστηκε στον τομέα του animation για διάφορες ταινίες, η καρδιά του ήταν πάντα δωσμένη στα comics.

Υπήρξε συν-ιδρυτής μιας ομάδας δημιουργίας fanzine με την ονομασία Capa Comics Group, το 1997, για την οποία συνεχίζει να συνεισφέρει δουλειές, περιστασιακά, μέχρι σήμερα. Το Capa Comics group έχει δημιουργήσει σχέσεις συνεργασίας με αρκετές μεγάλες εκδοτικές, με αποτέλεσμα ο Yildiray και οι συνεργάτες του να δουν αρκετές φορές τη δουλειά τους να δημοσιεύεται σε γνωστά τουρκικά περιοδικά.

Ξεκίνησε να εργάζεται στην αμερικανική comics σκηνή το 2002, όταν και σχεδίασε ιστορίες με τους χαρακτήρες Nothingface και Fist of Justice, που δημοσιεύτηκαν σε αρκετά τεύχης της ανθολογία της Digital Webbing Press, DIGITAL WEBBING PRESENTS. Επίσης, σχεδίασε το graphic novel της Digital Webbing, NOTHINGFACE, το οποίο κυκλοφόρησε το 2004, σε σενάριο του Kel Nuttall.

Έγινε ευρύτερα γνωστός όταν ξεκίνησε να σχεδιάζει σε σταθερή βάση (τεύχη #27-40) τη γνωστή ongoing σειρά της Image, NOBLE CAUSES, σε σενάριο του δημιουργού της σειράς, Jay Faerber. Επίσης, σχεδίασε μια short story για το SAVAGE DRAGON, καθώς και αρκετά τεύχη του  DYNAMO 5.

Η πρώτη συνεργασία του Yildiray με την DC ήρθε με ένα run στο TEEN TITANS, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε τα σχεδιαστικά ηνία στο 6ο volume του LEGION OF SUPER-HEROES, όπου είχε την ευκαιρία να δουλέψει μαζί με τον βετεράνο συγγραφέα Paul Levitz. Αυτή την περίοδο, σχεδιάζει την ongoing σειρά FURY OF FIRESTORM, της ίδιας εταιρίας.

– Comicdom Con Athens 2012 

– Yildiray Cinar

GRTRnews