Ο Τούρκος που ήθελε να αγοράσει κανάλι στην Ελλάδα, τελικά έφερε το Survivor και σαρώνει σε τηλεθέαση

Ο 48χρονος Acun Ilıcalı (Ατζούν Ιλίτζαλι), είναι ο άνθρωπος που έφερε το Survivor στην Ελλάδα και τελικά στον Σκάι. Είναι όμως ο ίδιος επιχειρηματίας – παραγωγός που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσει ελληνικό κανάλι, που φωτογραφήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και προσβλέπει σε μια ελληνοτουρκική συνεργασία.

Από το περασμένο καλοκαίρι το Star είχε κλείσει τη συνεργασία του με την εταιρεία του Acun Ilıcalı, την Acun Μedya, παίρνοντας τα δικαιώματα του The Voice και του Survivor. Για το Voice είχε ήδη συζητήσει και με τον Γιώργο Καπουτζίδη ώστε να αναλάβει την παρουσίαση του μουσικού talent show. Η συμφωνία όμως του Star Channel με τον Τούρκο παραγωγό δεν είχε αίσιο τέλος, αν και ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές. Μεσολάβησε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που προκήρυξε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί όλο το σχέδιο σε ναυάγιο.

Όταν ακόμα το τηλεοπτικό τοπίο ήταν ρευστό, η τουρκική εταιρεία παραγωγής, ζήτησε οικονομικές εξασφαλίσεις από το Star. Ως τότε είχε μεν κλείσει τη συμφωνία, αλλά χωρίς να έχουν δοθεί τα ποσά ή να έχουν πέσει οι υπογραφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Aucun Medya ζήτησε από το Star να δεσμευθεί για την παραγωγή, είτε πάρει είτε δεν πάρει άδεια το κανάλι. Και, όπως ήταν αναμενόμενο, έπεσε πανικός. Η πρώτη αντίδραση ήταν τελικά κι αυτή που επικράτησε. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Star Πάνος Κυριακόπουλος φοβούμενος την πιθανότητα αρνητικού αποτελέσματος, διέλυσε τη συμφωνία, αποδεσμεύοντας τους Τούρκους.  Αργότερα, όταν το θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες έκλεισε άδοξα για την κυβέρνηση και ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, ο Πάνος Κυριακόπουλος χρεώθηκε αστοχία και βιασύνη. Τώρα που το Survivor σημειώνει τόση επιτυχία, το Star καταλαβαίνει ότι έχασε και τηλεθέαση και χρήματα.

Ενδιαμέσως, ο Aucun Ilıcalı είχε πάρει τα τηλεοπτικά του παιχνίδια, το Survivor και το The Voice και είχε βγει στη γύρα. Τα πουλούσε «πακέτο», όχι ένα-ένα. Ετσι ξεκίνησε τις επαφές με τον Antenna και τον Σκάι. Ο Κώστας Κιμπουρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος στο κανάλι του Φαλήρου κινήθηκε γρήγορα, εκμεταλλευόμενος τη ρευστή συγκυρία. Είχαν προηγηθεί επαφές των Τούρκων με τον Antenna, με αργούς ρυθμούς, που επιβεβαίωναν ότι η οικογένεια Κυριακού δεν είχε την διάθεση να πληρώσει το ποσό που ζητούσε ο Τούρκος.

Νούμερα και αριθμοί

O Σκάι έκλεισε τη συμφωνία, με χαμηλότερο τίμημα από εκείνο που είχε αρχικά αναλάβει το Star. Αγόρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, και τα δύο παιχνίδια με το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ (10.000.000 ευρώ), ένα ποσό που αφορά σε κάθε σεζόν, γιατί οι συμβάσεις με την Aucun Medya είναι τριετείς. Τα έξι εκατομμύρια αποτελούν το ετήσιο τίμημα για τα δικαιώματα και την παραγωγή των επιεισοδίων του Survivor και τα υπόλοιπα τέσσερα, για τα αντίστοιχα του The Voice. Κι έτσι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το, ως τότε ειδησεογραφικό κανάλι, άλλαξε προφίλ, μετατρέποντας την πράιμ τάιμ ζώνη σε αμιγώς ψυχαγωγική.

Πηγή και συνέχεια του άρθρου: Ο Τούρκος που ήθελε να αγοράσει κανάλι στην Ελλάδα, τελικά έφερε το Survivor και σαρώνει σε τηλεθέαση