Ο «Κισσός» του Τόλγκα Καρατσελίκ στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

kissos

Ο «Κισσός» (τουρκικός τίτλος “Sarmaşık”) του Τούρκου σκηνοθέτη Τόλγκα Καρατσελίκ είναι ανάμεσα στις δεκαπέντε ταινίες που θα διεκδικήσουν το Χρυσό («Θόδωρος Αγγελόπουλος») Αλέξανδρο στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται φέτος από τις 6 έως τις 15 Νοεμβρίου.

Κισσός

Σκηνοθεσία: Tolga Karaçelik
Σενάριο: Tolga Karaçelik
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Gökhan Tiryaki
Με τους: Nadir Sarıbacak, Hakan Karsak, Özgür Emre Yıldırım, Kadir Çermik, Osman Alkaş, Seyithan Öztürk
Παραγωγή: Karaçelik Film, Turkey
Χώρα Παραγωγής: Τουρκία-Γερμανία
Διάρκεια: 103′
Έτος Παραγωγής: 2015

Υπόθεση

Τo πλήρωμα ενός φορτηγού πλοίου βρίσκεται εγκλωβισμένο έξω από τις ακτές της Αιγύπτου. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει μόλις χρεοκοπήσει και οι πέντε εναπομείναντες άνδρες μαζί με τον καπετάνιο πρέπει να περιμένουν για όσο χρειαστεί μέσα στο πλοίο, προκειμένου να μην κατασχεθεί από τις αρχές, διεκδικώντας στο μεταξύ τα δεδουλευμένα τους. Αναπόφευκτα, τα τρόφιμα και οι αντοχές εξαντλούνται και τα όρια ξεπερνιούνται. Η δεύτερη ταινία του Τούρκου σκηνοθέτη Τόλγκα Καρατσελίκ είναι ένα βραδυφλεγές ψυχολογικό θρίλερ, αινιγματικό από την αρχή έως το τέλος.

Τόλγκα Καρατσελίκ

Tolga-KaracelikΑφού αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, σπούδασε κινηματογράφο στη Νέα Υόρκη. Οι πέντε μικρού μήκους ταινίες τις οποίες παρουσίασε ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης προβλήθηκαν σε πολλά τουρκικά αλλά και διεθνή φεστιβάλ. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία Διόδια, που προβλήθηκε στο 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου και Διεύθυνσης Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ της Αττάλειας. Έκανε ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βαρσοβίας, αμερικανική πρεμιέρα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και προβλήθηκε συνολικά σε 35 πόλεις στη Βόρεια Αμερική το 2012. Τελειώσε τα γυρίσματα της ταινίας Κισσόςτον Απρίλιο του 2014. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

Πρόγραμμα Προβολών

OLYMPION
Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 9, 2015 – 18:00

FRIDA LIAPPA
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, 2015

Εισιτήριο: 5 ευρώ

Ταινίες από την Τουρκία θα προβληθούν και στο τμήμα του φεστιβαλ «Ματιές στα Βαλκάνια»


Ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη


Ξενοδοχεία στη Σμύρνη


Ξενοδοχεία στην Καππαδοκία