Ντοκιμαντέρ: Δυο Φορές Ξένος

Το CineDoc την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012, προβάλλει την ταινία του Ανδρέα Αποστολίδη «Δυο Φορές Ξένος».

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι περισσότεροι κάτοικοι των Βαλκανίων ζούσαν στην πολυ-εθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία επέτρεπε σε Χριστιανούς, Μουσουλμάνος και Εβραίους να συμβιώνουν ειρηνικά.   Όμως μέχρι το 1924, αυτός ο κόσμος είχε καταρρεύσει.  Σχεδόν 400.000 μουσουλμάνοι διώχθηκαν από την Ελλάδα, ενώ τουλάχιστον 1.2 εκατομμύρια Έλληνες ορθόδοξοι, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Τουρκία.

Η ταινία ξετυλίγει την ιστορία μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις με ιστορικούς και συγκλονιστικές προφορικές μαρτυρίες προσφύγων από την Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι μια ταινία για ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους, η κοινή τους εμπειρία για τις χαμένες πατρίδες: η ιστορία του να είσαι «Δύο φορές ξένος».

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στο ομώνυμο βραβευμένο βιβλίο του δημοσιογράφου Βruce Clark.  Επιστημονικοί Σύμβουλοι είναι ο Bruce Clark και ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης.  Στην ταινία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Bruce Clark, Θάνος Βερέμης, Renee Hirschon, Ayhan Aktar, Giles Milton, Sir M. Lewellyn Smith, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Κωνσταντίνος Φωτιάδης και Fikret Adanir. Μιλούν επίσης Έλληνες και Τούρκοι πρόσφυγες από την Κρήτη, τη Μυτιλήνη, την Καππαδοκία, τον Πόντο, τη Σμύρνη και τη Δυτική Μακεδονία.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ με την ΑΝΕΜΟΝ, σε συνεργασία με το cross-media project «Δυο Φορές Ξένος». Την ταινία προλογίζει ο σκηνοθέτης Ανδρέας Αποστολίδης.

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Σίνα 31, Κολωνάκι, Aθήνα

Τετάρτη: 20.00

Είσοδος 6 ευρώ