«Νησιώτες» μέσα από το φακό του Σαμί Σολμάζ

Με τη συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και του Μουσείου των Πριγκηποννήσων από τις 25 Ιανουαρίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

«Οι νησιώτες είναι μαζί! Δεν γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ γλωσσών, θρησκειών, δογμάτων ή φυλών. Σαν να έχουν επιβιβαστεί στην ίδια βάρκα πάνε μαζί για ψάρεμα, στις πυρκαγιές, στους γάμους ή για να πιούν … Εφόσον η ηπειρωτική χώρα δεν ανακατευτεί, θα ζουν εδώ ακόμα για αιώνες, στα νησιά …». Ο δημοσιογράφος και φωτογράφος Σαμί Σολμάζ στην έκθεση που θα γίνει στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, μοιράζεται με φιλότεχνο κοινό τις φωτογραφίες του για τους ανθρώπους των Πριγκηποννήσων, οι οποίοι ζουν σε ένα τόπο πλημμυρισμένο  με αποτυπώματα του παρελθόντος.

Οι διαφορές γλώσσας, θρησκείας και φυλής, διακρίνονται πιο έντονα στα Πριγκηπόννησα από οπουδήποτε αλλού στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Ο Σαμί Σολμάζ δεν επικεντρώνεται σε αυτές  αλλά φωτογραφίζει τις ιδιαίτερες στιγμές των ανθρώπων τις οποίες περνούν μαζί και ειρηνικά. Ο συγγραφέας Άρης Τσοκώνας έγραψε για τις φωτογραφίες της έκθεσης ότι «είναι οι ιστορίες της ζωής αυτών των ανθρώπων, που ριζωμένοι στο χώμα της πατρίδας τους, όπως τα μοβ καραμπάσια, σημάδεψαν τα Νησιά».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 25 Ιανουαρίου στις 19:00 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, με τη συνεργασία του Μουσείου των Πριγκηποννήσων.

Για τον Sami Solmaz

Γεννήθηκε το 1963 στο Diyarbakır και ξεκίνησε να ασχολείται με την φωτογραφία το 1984. Για ένα διάστημα ασχολήθηκε με την ελεύθερη δημοσιογραφία και τη διαφημιστική φωτογραφία. Από το 1993 και μετά έκανε διάφορες έρευνες για τη Μέση Ανατολή. Το 2004 δημοσιεύτηκε το βιβλίο του και το ομότιτλο ντοκιμαντέρ «Οι μη λατρεύοντες τη φωτιά» σχετικά με τον Ζωροαστρισμό, ενώ το 2008 το βιβλίο και το ομότιτλο ντοκιμαντέρ «Αφήνοντας κατά μέρος».