Νέο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ανδριανούπολη

cinema

Ένα νέο διεθνές φεστιβάλ ανοίγει την αυλαία του στις 20 Νοεμβρίου στην Αδριανούπολη (Εντίρνε) της Τουρκίας.

Περισσότερες από διακόσιες ταινίες θα προβληθούν στη διάρκεια του επταήμερου Φεστιβάλ, το οποίο θα έχει τρεις διαγωνιστικές ενότητες: μία ταινιών μεγάλου μήκους από χώρες των Βαλκανίων, μία μεγάλου ταινιών μεγάλου μήκους από τον τουρκικό κινηματογράφο και μία ταινιών μικρού μήκους από βαλκανικές χώρες. Σε κάθε ενότητα θα διαγωνιστούν δέκα ταινίες.

Το βραβείο του Φεστιβάλ θα είναι το αγαλματίδιο ενός ηλιοτροπίου. Οι διοργανωτές επέλεξαν το ηλιοτρόπιο επειδή τους μήνες του καλοκαιριού οι φυτείες ηλιοτροπίων καλύπτουν όλη την περιοχή της Θράκης που εκτείνεται στην Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

«Μπορεί στην περιοχή των Βαλκανίων που ζούμε να μιλάμε διαφορετικές γλώσσες, να πιστεύουμε σε διαφορετικές θρησκείες αλλά στη βάση τους οι κοινωνίες μας είναι πολύ κοντά η μια στην άλλη. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να δώσουμε μέσα από τον κινηματογράφο, για να αρθούν οι προκαταλήψεις σε μια περίοδο όπου υπάρχει ανάγκη για αγάπη, ειρήνη και φιλία μεταξύ των λαών. Ήρθαμε με όπλο την τέχνη και θέλουμε να ανοίξουμε δρόμο για κοινά προγράμματα και συμπαραγωγές» ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Μουράτ Τουφάν.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνεται πανόραμα ταινιών από τον διεθνή κινηματογράφο που βραβεύτηκαν το 2015, εργαστήρια κινηματογράφου για παιδιά και νέους, εκθέσεις αφίσας από τον τουρκικό κινηματογράφο που αφορούν ταινίες που γυρίστηκαν από το 1940 μέχρι σήμερα, έκθεση ζωγραφικής εμπνευσμένη από τον κινηματογράφο, ταινίες για άτομα με προβλήματα όρασης, ταινίες για κωφάλαλους με μετάφραση στη νοηματική και βιβλιοπαρουσιάσεις.

Ο προϋπολογισμός του Φεστιβάλ ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δολάρια που προέρχονται από το υπουργείο Πολιτισμού, την Προεδρία της Κυβέρνησης και από χορηγίες από τον δήμο και τη νομαρχία καθώς και από άλλους φορείς.

Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν στο Φεστιβάλ θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στην κριτική επιτροπή θα μετέχει γνωστός Έλληνας διευθυντής φωτογραφίας.

Η Αδριανούπολη είναι μια πόλη με επαρκείς ξενοδοχειακές υποδομές, πληθυσμό 200.000 κατοίκους, διαθέτει 18 κινηματογραφικές αίθουσες σε δύο εμπορικά κέντρα όμως το Φεστιβάλ απευθύνεται και σε πολλές γειτονικές πόλεις των οποίων ο συνολικός πληθυσμός φτάνει το ένα εκατομμύριο.

Ο νέος γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Ορχάν Γιαλμάν Οκάν ανέφερε ότι ο ο πολιτισμός είναι ένα εργαλείο για να προσεγγίσουν οι λαοί ο ένας τον άλλον και πρόσθεσε ότι δικός του πρωταρχικός στόχος θα είναι η ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.
«Θα συνεχίσω την προσπάθεια του προκατόχου μου κ Μπιλτεκίν για την αύξηση του τουρισμού».

Πέρσι ένα εκατομμύριο Τούρκοι τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα και 700.000 Έλληνες τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία. Ο αριθμός αυτός είναι μικρός αν σκεφτεί κανείς ότι ο συνολικός πληθυσμός των δύο χωρών ξεπερνάει τα 90 εκατομμύρια. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι παγκοσμίως γνωστοί τουριστικοί προορισμοί και υπάρχει πολύ μεγάλο δυναμικό για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Πριν από μία δεκαετία ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που επισκέπτονταν τη Θεσσαλονίκη ήταν 20.000, στις μέρες μας ξεπέρασαν τις 100.000.

Πηγή: AΜΠΕ

 


Ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη


Ξενοδοχεία στη Σμύρνη


Ξενοδοχεία στην Καππαδοκία