Θέατρο: «Μήδεια -Τελευταίος σταθμός Ορντού» στην Τουρκία

medea_ordu2

Με το θεατρικό έργο του Θανάση Σκρούμπελου «Μήδεια -Τελευταίος σταθμός Ορντού» ξεκινάει το νέο εκπαιδευτικό έτος στο Πανεπιστήμιο της πόλης Ορντού στη Μαύρη θάλασσα. Η παράσταση η οποία ανεβαίνει για δεύτερη φορά, θα παρουσιασθεί στο Πανεπιστήμιο στις 30 Σεπτεμβρίου.

medea_ordu

Λίγα λόγια από το συγγραφέα για το έργο του

Θανάσης Σκρούμπελος
Θανάσης Σκρούμπελος

To Ορντού με μάγεψε. Το ήξερα ως αρχαία Κοτύωρα και ως σύγχρονο τόπο Ορντού ως γενέτειρα του μεγαλύτερου ‘Ελληνα τραγουδιστή, του Στέλιου Καζαντζίδη. Αχνά είχα ακούσει και για την παράδοση που θέλει να είναι εκεί στο Ορντού το ακρωτήρι απ’ όπου σαλπάρισε ο Ιάσονας για την Κολχίδα. Το Ορντού, στην καρδιά του Πόντου με φιλοξένησε για λίγες μέρες στη συνάντηση των συγγραφέων. Με συγκίνησαν οι άνθρωποί του και οι φίλοι που έκανα. Με γοήτευσε ως πέρασμα απέναντι για την “Κολχίδα” και έτσι για ανταπόδοση για τους φίλους και τη μαγεία του τόπου εκεί, έγραψα αυτό το θεατρικό, να μείνει κληρονομιά στο Ορντού.

Το θέμα του είναι η συμφιλίωση μετά από χρόνια του Ιάσονα με την Μήδεια. Η Μήδεια σκοτώνει τα δυο της αγόρια για να εκδικηθεί τον πατέρα τους Ιάσονα που την εγκαταλείπει για μια νεότερη βασιλοπούλα την Γλαύκη.Για να αποφύγει την εκδίκηση του Ιάσονα καταφεύγει στην Αθήνα, εκεί που οι άνθρωποί της δίνουν άσυλο σε κάθε μιαρό φυγάδα, όπως και στον Οιδίποδα (η μόνη πόλη που του έδωσε άσυλο).Τον μύθο της Μήδειας τον καιρό της Αθηναικής Δημοκρατίας τον έκανε θέατρο ο Ευριπιδης. Δημοκρατικών πεποιθήσεων, φίλος του Περικλή και της γυναίκας του Ασπασίας σε μια Αθήνα όπου συνυπάρχουν ο Σωκράτης, ο Σοφοκλής, ο Μέτων, ο Αλκιβιάδης. Ο Πλάτων ως μαθητής τότε του Σωκράτη και άλα τα προοδευτικά μυαλά εκείνης της εποχής που ακόμη διαβάζονται και είναι υλικό πνευματικό που ακομη τροφοδοτεί τη σκέψη. Ο Ευριπίδης με τη Μήδειά του βάζει τότε για πρώτη φορά τα ζητήματα της ισότητας και των απαιτήσεων για ισονομία των γυναικών. Ειδικά ένας μονόλογος της Μήδειας που απευθύνεται προς τις άλλες γυναίκες είναι σα να διαβάζεις σύγχρονο μανιφέστο γυναικείου κινήματος (το έχω παραθέσει σχεδόν όλο στο έργο μου) και είναι πράγματι το πρώτο κείμενο φεμινιστικών αρχών που ακούγεται δημόσια 2500 χρόνια πριν. Αυτή λοιπόν είναι η βάση του δικού μου έργου πριν το έργο. Στο έργο μου «Μήδεια -Τελευταίος σταθμός Κοτύωρα (Ορντού)» η Μήδεια, περιμένει το πλοίο να έρθει για να περάσει απέναντι, να επιστρέψει στην Κολχίδα, αφου η φήμη της ως φόνισσα των παιδιών της την διώχνει από παντού και η Αθήνα που την φιλοξενούσε δεν υπάρχει πια έχει κατακτηθεί και έχει καταλυθεί η Δημοκρατία της. Εκεί στο Ορντου, στο ακρωτήρι που θα περάσει απέναντι της έχει στήσει καρτέρι ο Ιάσονας-ξέροντας οτι κάποτε θα θελήσει να επιστρέψει στην πατρίδα της- για να την σκοτώσει. Η συνάντησή του πυροδοτεί ξανά την παλιά έχθρα μα και την παλιά αγάπη. Ποιος θα νικήσει; Το μίσος ή η Αγάπη;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέα: Θανάσης Σκρούμπελος
Μετάφραση: Şebnem ARSLAN
Επιμέλεια: Prof. Dr. Semih ÇELENK
Σκηνοθεσία : Öğr. Gör. Erdal KARAKURT
Δραματουργία: Öğr. Gör. V. Yasin AKYÜZ
Μουσική: Öğr. Gör. Dr. Sercan ÖZKELEŞ
Χορογραφία: Phridon KONCELIDZE
Σκηνογραφία-ενδύματα: Cihan ATAŞ
Βοηθός σκηνοθέτη A.Hamit MUTLU, N. Nilhan ÖĞÜTÇEN
Υπεύθυνος σκηνής: B. Cihat AYGEN
Φώτα:Turgut YALÇIN
Σκηνικά: A. Berk SURAY
Αφίσα: Sabuha ÇUBUK – Gökhan GÜNİNDİ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Μήδεια: Sılacan BUDAK
Ιάσων: Erdem ŞENSES
Απολλώνιος: Burak ÇİÇEK
Χορός: N. Nilhan ÖĞÜTÇEN
Υπηρέτης: B. Cihat AYGEN

ΧΟΡΟΣ

Tuğba ÜLGEN
A.Samet SÜNBÜL
Gözde DEMİR
Ahmet DİKMEN
Özge TEPE
Kemâl İSTANBULLUOĞLU
Emin K. TAŞÇIOĞLU

medea_ordu3medea_ordu4medea_ordu5