Μαθητές από την Τουρκία στην Κρήτη

lykeio-kastelliou-e-twinning

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε  η β’ φάση του προγράμματος  e-Twinning που ανέλαβε να  υλοποιήσει το Λύκειο Καστελλίου Πεδιάδας Ηρακλείου Κρήτης σε συνεργασία με σχολείο της Σμύρνης. Η α’ φάση υλοποιήθηκε από 1-5/5/2015 στη Σμύρνη την οποία επισκέφτηκαν 7 μαθητές από την Κρήτη και μία συνοδός, η εκπαιδευτικός Μάριον Πολίτη (καθηγήτρια Γαλλικών), φιλοξενούμενοι από 5 μαθητές Λυκείου και μία εκπαιδευτικό αντιστοίχως.

Οι μαθητές από την Τουρκία έφθασαν στο Καστέλλι την Τετάρτη 25/11/2015 και έτυχαν θερμής υποδοχής από τους μαθητές του σχολείου, παρουσίας και της Σχολικής Συμβούλου Υπεύθυνης Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου κ. Ελένης Πουλλά. Ξεναγήθηκαν στους  χώρους του σχολείου και συμμετείχαν σε διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα πλαίσια του προγράμματος (κοινές ελληνικές και τουρκικές λέξεις). Κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής τους στο Καστέλλι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις ομορφιές της περιοχής μέσα από μια σύντομη περιήγηση και να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό του τόπου μας. Επισκέφτηκαν μάλιστα παραδοσιακές τοπικές επιχειρήσεις παραγωγής αγγειοπλαστικών και παραγωγής και εμφιάλωσης λαδιού στο Θραψανό για να γνωρίσουν κάποια από τα βασικά προϊόντα της περιοχής. Επιπλέον, επισκέφτηκαν το Δημαρχείο του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και συνάντησαν τον Δήμαρχο κ. Καλογεράκη Ζαχαρία, ο οποίος τους απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό δίνοντας τους και από ένα αναμνηστικό βιβλίο σχετικό με την περιοχή. Την Κυριακή 29/11, τελευταία μέρα του προγράμματος,  οι μαθητές επισκέφτηκαν το Ενυδρείο Κρήτης και στη συνέχεια αναχώρησαν για την πατρίδα τους γεμάτοι ενθουσιασμό και ικανοποίηση από το ταξίδι αυτό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους, οι μαθητές από την Τουρκία φιλοξενήθηκαν από τους Έλληνες μαθητές και τις οικογένειές τους με πολλή αγάπη, φροντίδα και περιποίηση. Στόχος τους ήταν να τους παράσχουν κάθετι, προκειμένου να νιώσουν οικεία και να γευτούν την κρητική φιλοξενία. Αντάλλαξαν με τους μαθητές από το Λύκειο Καστελλίου τις μαθητικές εμπειρίες τους και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα δύο εκπαιδευτικά συστήματα και γενικότερα μετέφεραν νοοτροπίες και κουλτούρα από την γειτονική Τουρκία.