Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου: «Λογοτεχνικές Διαδρομές Ελλάδα – Τουρκία»

The International Writers' and Translators' Centre of Rhodes
The International Writers’ and Translators’ Centre of Rhodes

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Δράσης, με τίτλο «Λογοτεχνικές Διαδρομές Ελλάδα – Τουρκία», θα φιλοξενεί στη Ρόδο από 26 έως 31 Μαρτίου 2015 έξι Έλληνες και επτά Τούρκους καταξιωμένους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου).

Στη συνέχεια τον Μάιο θα γίνει αντίστοιχη δράση στη Κωνσταντινούπολη με τελικό προορισμό τον Οκτώβριο στη Σμύρνη.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο ευρύ πλέγμα δράσεων του Κέντρου και πραγματοποιείται με αφορμή την ετήσια εκπαιδευτική δράση, με τίτλο “Βιβλιοπεριπέτειες” με διαγωνισμούς για μαθητές προσχολικής ηλικίας, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου καθώς και Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής και Μετάφρασης στα σχολεία. Φέτος, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη οι μαθητές καλούνται να πάρουν μέρος στους εξής μαθητικού Διαγωνισμούς:

Για τα Νηπιαγωγεία, Α’ και Β’ Δημοτικού τα παιδιά με αφορμή το βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά, «Λέλο και Στρουθ: Ένα αλλιώτικο αδελφάκι» θα φτιάξουν τις μάσκες των ηρώων της ιστορίας καθώς και θα αποδώσουν θεατρικά το κείμενο.
Από την Γ’ έως και την ΣΤ’ τάξη Δημοτικού συνεχίζεται για 7η χρονιά ο Διαγωνισμός “Μικροί Λογοτέχνες” με διαφορετικό θέμα για κάθε τάξη, με αφορμή τα εξής βιβλία:
Για την Γ΄ τάξη: «Τα παραμύθια της μουσικής« της Λίλης Λαμπρέλλη
Για την Δ΄ τάξη: «Τα φαντασματάκια της γυάλινης αυλής» της Ελένης Δικαίου
Για την Ε΄ τάξη «Το μισό πιθάρι» της Φωτεινής Φραγκούλη
Για την ΣΤ΄ τάξη «Το παλιόπαιδο» της Αγγελικής Δαρλάση

Φέτος, συμπεριλήφθηκαν στο Διαγωνισμό Συγγραφής και μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι με αφορμή ένα απόσπασμα από το βιβλίο ‘άμπε φάμπερ βγε‘ της Χριστίνας Φραγκεσκάκη θα αναπτύξουν τις ιδέες τους πάνω σ’ ένα σύγχρονο θέμα.

Όλοι αυτοί οι συγγραφείς, που θα βρίσκονται στη Ρόδο στο πλαίσιο της διεθνούς δράσης «Λογοτεχνικές Διαδρομές: Ελλάδα -Τουρκία» στις 27 Μαρτίου το πρωί θα επισκεφθούν σχολεία της Ρόδου, που έχουν δουλέψει και συμμετάσχει στους παραπάνω Διαγωνισμούς.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί στο Ακταίον Συμπόσιο με θέμα «Η λογοτεχνία στη σχολική τάξη», με βασικούς ομιλητές τόσο τους Έλληνες Συγγραφείς όσο και τους Τούρκους και στη συνέχεια θα γίνει θεωρητική προσέγγιση του θέματος από τους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου: Γεώργιο Παπαντωνάκη, Έλενα Θεοδωροπούλου, Κατερίνα Φραντζή και Ασημίνα Τσιμπιδάκη. Στο Συμπόσιο θα συμμετάσχει η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου και πιο συγκεκριμένα θα μιλήσει ο σχολικός σύμβουλος Μανόλης Σοφός.

Το Σάββατο το πρωί στο Ροδίνι θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική εκδήλωση στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), όπου θα απονεμηθούν βραβεία και έπαινοι στους μαθητές που διακρίθηκαν σε όλους αυτούς τους Διαγωνισμούς και η απονομή θα γίνει από τους Έλληνες και τους Τούρκους Συγγραφείς.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι φιλοξενούμενοι Συγγραφείς και το κοινό της Ρόδου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στο Δημοτικό θέατρο μία μουσικοχορευτική βραδιά με ελεύθερη είσοδο.
Τέλος, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου σε συνεργασία με τα ξενόγλωσσα τμήματα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι Τούρκοι συγγραφείς θα επισκεφτούν Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού.

Τα ονόματα των Τούρκων συγγραφέων είναι:

Gülten Dayıoğlu
Esra Alkan
Mavisel Yener
Aytül Akal
Habib Bektaş
Mesut Şenol
Bekir Yurdakul

Οι Τούρκοι συγγραφείς είναι αγαπητοί και αναγνωρίσιμοι στη χώρα τους με πολλούς τίτλους βιβλίων και τηλεοπτικές εκπομπές για τη λογοτεχνία. Αξίζει να προσθέσουμε σ’ αυτό το σημείο, ενδεικτικά, ότι ο Χαμπίμπ Μπεκτάς, που είναι διάσημος και στη Γερμανία, έχει μεταφραστεί και στα Ελληνικά, πρόκειται για το βιβλίο του «Ο κήπος πίσω από τον παράδεισο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Και κυρίως να αναφέρουμε την Γκουλτέν Νταγιογλού, η οποία, αν και σπούδασε νομικά, προτίμησε να εργαστεί ως δασκάλα, την έχουν αγαπήσει πολλές γενιές Τούρκων μαθητών και ίσως θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως την Άλκη Ζέη της Τουρκίας.