Λήμνος: Συνεργασία με Δήμο Μαλάτειας

Συνέχεια στη συνεργασία που ξεκίνησε πριν από δύο περίπου μήνες, και την επίσκεψη του δημάρχου της Λήμνου στο Δήμο Μαλάτειας της Τουρκίας, δίνεται το τριήμερο από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα επισκεφτεί τη Λήμνο επίσημη αντιπροσωπεία από τη Μαλάτεια. Η σχέση της Λήμνου με ένα μεγάλο θρησκευτικό ποιητή, το Niyâzî-i Mısrî, που εξορίστηκε το 17ο αιώνα στο νησί από το σουλτάνο και έζησε εκεί τα τελευταία 17 χρόνια της ζωής του, αποτελεί πλέον τη γέφυρα συνεργασίας του Δήμου Λήμνου με το μεγάλο Δήμο της Μαλάτειας.

Οι αυτοδιοικητικοί της Τουρκίας, ο δήμαρχος της Μαλάτειας και ο νομάρχης της περιοχής μεταβαίνουν στη Λήμνο για να συζητήσουν τους τρόπους συνεργασίας προκειμένου να τιμηθεί ο Τούρκος ποιητής και να ξεκινήσουν εκδηλώσεις, υπό τη διοργάνωση και των δύο πλευρών. Ήδη κατά τη διάρκεια των επαφών που ξεκίνησαν στη Μαλάτεια της Τουρκίας, αλλά μετά και το ενδιαφέρον των Τούρκων για τη ζωή και το έργο του καταγομένου από τη Μαλάτεια Niyâzî-i Mısrî (ο οποίος ετάφη στη Μύρινα), οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν στην προοπτική της αποκατάστασης και της περαιτέρω συντήρησης των μνημείων, καθώς και στη διευκόλυνση των επισκέψεων από την Τουρκία και την παροχή πληροφόρησης.

Στο λιμάνι της Μύρινας υπάρχει ένα μικρό μνημείο με αναφορά στο Niyâzî-i Mısrî, ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ο τάφος του. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, «το μεγάλο ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς για το Niyâzî Mısrî και η ανάπτυξη σχέσεων με την περιοχή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Λήμνο και η δημοτική αρχή στοχεύει να ενισχύσει αυτήν τη συνεργασία».

Ο Δήμος Λήμνου προετοιμάζεται να υποδεχθεί την αποστολή, ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Αδαμίδης, τονίζει: «Υπάρχει μια προοπτική σε μια τέτοια συνεργασία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα και ένα σοβαρό ρεύμα Τούρκων επισκεπτών προς τη Λήμνο. Άλλωστε, η επίσκεψή μας στη Μαλάτεια κατέδειξε τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζουν το θέμα και οι ίδιοι οι Τούρκοι.»

Πηγή: ΕMPROSNET.GR / Σπυριδάκη Αναστασία