Καραγκιόζης από την Τουρκία στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς

Ξεκίνησε χθες 30 Σεπτεμβρίου το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς που θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου. Για δεκαπέντε μέρες, 21 θίασοι, 62 παραστάσεις, 23 έργα, 1 διεθνές εργαστήριο κοινωνικού θεάτρου για εφήβους, 3 σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, 1 σεμινάριο για κουκλοπαίκτες, 12 εργαστήρια στα δημοτικά σχολεία του Κιλκίς, 10 εργαστήρια στα γυμνάσια και λύκεια του Κιλκίς, 1 ημερίδα για το κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση με 19 ομιλητές, θα διαμορφώσουν το πρόγραμμα του μόνου Φεστιβαλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας της χώρας μας.

ADVERT

Καλλιτέχνες, κουκλοπαίκτες και θίασοι από την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Ν.Κορέα, την Σλοβενία, την Ιταλία και την Ελλάδα θα παίξουν στην πόλη του Κιλκίς και καλλιτέχνες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Ισπανία την Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν σεμινάρια και μαθήματα σε εκπαιδευτικούς και νέους κουκλοπαίκτες.

Από την Τουρκία συμμετέχει το Θέατρο Σκιών Cengiz Özek με την παράσταση  “Garbage Monster” / ‘Το τέρας από σκουπίδια’

ADVERT

07/10 στις 19:00
08/10 στις 09:00
08/10 στις 11:00
Στο δημοτικό θέατρο

Ηλικίες: +7
Διάρκεια: 45 λεπτά
Μειωμένη χρήση του λόγου, στα τουρκικά.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Χατζιαβάτης εισβάλει στη σκηνή τραγουδώντας, και καλεί τον Καραγκιόζη να έρθει να τον συναντήσει. Ο Καραγκιόζης του ζητά να τον αφήσει ήσυχο, αλλά ο Χατζιαβάτης δεν τα παρατά. Ο Καραγκιόζης τελικά δέχεται να δώσει το παρόν…στον γνωστό τους καβγά.

Ο Χατζιαβάτης προτείνει στον Καραγκιόζη να πάνε για ψάρεμα σε μια κοντινή λίμνη. Ο Καραγκιόζης δε θέλει να πάει, γιατί έχει να καθαρίσει το σπίτι του. Ο Χατζιαβάτης, όμως, καλεί για παρέα τον υπηρέτη του Μερκάν, και οι δυο τους ξεκινούν να ψαρεύουν δίπλα στο σπίτι του Καραγκιόζη. Ο Καραγκιόζης θυμώνει και κάθε φορά που πάνε να πιάσουν ένα ψάρι, ρίχνει τα σκουπίδια του ακριβώς στο σημείο που ψαρεύουν. Ενοχλημένοι από τη συμπεριφορά του Καραγκιόζη, ο Χατζιαβάτης και ο Μερκάν, πηγαίνουν να ψαρέψουνε αλλού.

Λίγο αργότερα, ο Καραγκιόζης τελειώνει το καθάρισμα του σπιτιού του και πηγαίνει για ψάρεμα μόνος του. Παίρνει μαζί του το καλάμι ψαρέματος, ρίχνει τη μπετονιά του στο νερό, και έπειτα ρίχνε και…σκουπίδια μέσα στη θάλασσα. Δε γνωρίζει, όμως, ότι τα σκουπίδια του φτάνουν στο βυθό, εκεί που ζει ένα τεράστιο Τέρας από Σκουπίδια. Το Τέρας από Σκουπίδια θύμωσε με τη συμπεριφορά του Καραγκιόζη και…τον έκανε μια χαψιά! Τι γίνεται μετά; Ε…αυτό θα το δείτε στην παράσταση… Καλή απόλαυση…

Cengiz Özek:

Ο Cengiz Özek ασχολείται από το 1977, που ήταν 13 ετών, με το παραδοσιακό Τούρκικο θέατρο, γνωστό και ως Καραγκιόζης.

Η πρώτη του παραγωγή ονομαζόταν «Büyülü Ağaç – Το μαγικό δέντρο». Ήταν μια παράσταση βασισμένη στον Καραγκιόζη, με επιλεγμένα στοιχεία από αυθεντικές και παλιές παραστάσεις, που είναι ακόμα γνωστές.

Έχοντας ευρύ ρεπερτόριο των κλασσικές παραστάσεων του Καραγκιόζη, το θέατρο σκιών του Cengiz Özek πρόσθεσε σύγχρονα στοιχεία και δημιούργησε το 1998 την παράσταση «Çöp Canavarı – Τέρας από σκουπίδια».

Την ίδια χρονιά, ο Cengiz Özek ίδρυσε το πρώτο φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου στην Istanbul. Αυτή ήταν η πρώτη προσπάθεια να μαζευτούν καλλιτέχνες και ομάδες κουκλοθεάτρου, από όλο τον κόσμο. Από τότε το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, και έχει τονώσει και αναζωογονήσει την τέχνη του κουκλοθεάτρου στην Instanbul.

Το θέατρο σκιών του Cengiz Özek έχει φιλοξενηθεί σε πολλές χώρες και έχει παρουσιάσει πάνω από 1000 παραστάσεις. Παράλληλα, έχει διοργανώσει σεμινάρια, εκθέσεις και διαλέξεις με θέμα τον Καραγκιόζη.

Ο ιστοχώρος του Φεστιβάλ:
http://www.kilkis-festival.gr/