Ίρις Μαυράκη, συναυλία στη Ρόδο

Συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου θα δώσει η Ίρις Μαυράκη τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 21.00. Η συναυλία «O Στίχος και η Νότα» είναι μια περιπλάνηση στην μελοποιημένη ποίηση και μαζί με τη γνωστή ερμηνεύτρια θα είναι οι Ρόδιοι μουσικοί Βασίλης Ζαχαρίου κοντραμπάσσο, Πάνος Ροδίτης πιάνο – πλήκτρα, Τάσος Νάνος μπουζούκι και Χρήστος Ανθούλας κιθάρες.

Οι μεγάλοι Έλληνες ποιητές μέσω των επίσης Μεγάλων Συνθετών μας κατάφεραν να φτάσουν στο κοινό μέσω της μουσικής.

Η μελοποιημένη ποίηση, μεταξύ άλλων συνδέθηκε με περιόδους ορόσημα της σύγχρονης Νεοελληνικής Ιστορίας, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, η Αντίσταση και η Κατοχή, ο Εμφύλιος, η Δικτατορία. Παράλληλα, ύμνησε με μοναδικό τρόπο το λευκό και γαλάζιο της Ελλάδας. 

Μερικοί από τους ποιητές και στιχουργούς  που θα ακουστούν είναι: Τάσος Λειβαδίτης, Ιάκωβος Καμπανέλλης,    Μανώλης Αναγνωστάκης, Μάνος Ελευθερίου, Νίκος Γκάτσος, Νίκος Καββαδίας, Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Κώστας Κινδύνης Λάζαρος Ανδρέου, Μανώλης Ρασούλης, Γιάννης Ρίτσος, Λευτέρης Παπαδόπουλος σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Θάνου Μικρούτσικου, Γιάννη Μαρκόπουλου, Χρήστου Λεοντή, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοίζου αλλά και των νεώτερων δημιουργών Νίκου Ξυδάκη, Νίκου Παπάζογλου.

Ο όγκος των τραγουδιών είναι δε τεράστιος και μόνο ενδεικτικά μπορεί να αποδοθεί σε μία συναυλία.

Η Ροδίτισα ερμηνεύτρια  Ίρις Μαυράκη τονίζει πως:

«σε πολύ δύσκολες εποχές όπου κρίνοται οι ανθρώπινες αξίες  και  ισοπεδώνεται η Πολιτιστική και Πολιτισμική μας ταυτότητα κανείς δεν θα μας αφαιρέσει το προνόμιο και το δικαίωμα να τραγουδάμε, να γράφουμε και να ελπίζουμε  για μια καλύτερη μέρα. Η Ποίηση, ο Λόγος, η Μουσική και ο Στίχος, το Τραγούδι  είναι το κυριότερο όχημα για το όνειρο»

Οργάνωση:  Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού-Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου.