«Ίμβρος-Μνήμη», έκθεση φωτογραφίας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη φιλοξενείται από την Πέμπτη, 9 Ιουνίου έως και την Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 η έκθεση φωτογραφίας «Ίμβρος-Μνήμη». Η έκθεση διοργανώνεται από την ελληνοτουρκική οργάνωση Defne-Δάφνη.
Τα εγκαίνια θα τιμήσει με την υψηλή παρουσία του η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος.

Η έκθεση “Ίμβρος-Μνήμη” παρουσιάζει με μικρές πινελιές εικόνων όσα απέμειναν στις μέρες μας από την ιστορία 5000 χρόνων ενός νησιού, προικισμένου από τη φύσημε όλα τα αγαθάτου κόσμου και με αδιάλειπτη ζωή από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουνίου 2016-Πέμπτη, στις 18.00 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Doç. Dr. Bengisu Bayrak. Για την πραγματοποίηση της συνέβαλαν με την προσφορά τους (με αλφαβητική σειρά): Celal Başlangıç, Στέλιος Μπερμπέρης, Semra Canbulat , Κώστας Χριστοφορίδης, Κατίνα Καρανικόλα, İzzet Keribar, Onur Özer, Nilüfer Tarıkahya, Λάκης Βίγκας.

Η έκθεση με τα σύντομα κείμενα που συνοδεύουν τις ασπρόμαυρες κι έγχρωμες φωτογραφίες μας ταξιδεύει σε ένα “ταξίδι μνήμης” όπου ανταμώνουν νοερά το παλαιό με το νέο, όσοι έφυγαν και όσοι έμειναν, οι νέοι κάτοικοι με όσους επέστρεψαν. Η έκθεση έχει και αρχειακό χαρακτήρα καθώς παρουσιάζει στιγμιότυπα από μια ζωή που διακόπηκε, άγνωστα βιώματα και όψεις που δεν έχουν καταγραφεί και παρουσιαστεί. Μαζί με το μεγαλείο και την θλίψη του παρελθόντος περιγράφει τις “νέες ελπίδες” που μας συνδέουν με το αύριο.
Επίσης γίνεται αναφορά στο Φεστιβάλ Φιλίας που διοργανώθηκε ανάμεσα στα νησιά της Ίμβρου και της Σαμοθράκης και τον διάλογο που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του.

Σε αυτή την έκθεση θα γνωρίσετε τις ομορφιές της Ίμβρου, μιας περιοχής με την καθημερινή και την τουριστική όψη της ζωής της, με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τοπίου, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, με τον γαστρονομικό της πλούτο, με τις παραλίες με τις γαλάζιες σημαίες, με τις γιορτές τους, με τους γάμους τους, με τα βαφτίσια τους,με τα σχολεία που ξανανοίγουν με την προσπάθεια όσων βοηθάνε στην αναγέννηση της.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00- 20:00,
Σάββατο: 10:00-14:00
Διεύθυνση: Sismanoglio Megaro, IstiklalCaddesiNo 60, 34433, Beyoglu
Τηλ: +90 212 244 9335
E-mail: sismanogliomegaro@gmail.com
www.mfa.gr/turkey

Flickr album

13