Ημερίδα: «Διασχίζοντας το Αιγαίο: Μεταναστεύσεις και πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις». Το παράδειγμα των Μικρασιατών της Αττικής»

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης και Λυκόβρυσης «Ιωνία», διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα με τίτλο:

«Διασχίζοντας το Αιγαίο: Μεταναστεύσεις και πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις. Το παράδειγμα των Μικρασιατών της Αττικής»

το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011, ώρα 17.00
στην Αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» (Χρ. Σμύρνης και Ρ. Φεραίου, Πεύκη)

Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην ιστορία και στον πολιτισμό των Μικρασιατών των δυτικών παραλίων της Μικρασίας οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στα βόρεια προάστια της Αθήνας και στα κοντινά χωριά της Αττικής. Οι εισηγήσεις θα διαμορφωθούν γύρω από τους ακόλουθους άξονες:

(Α) τη δημιουργία των ελληνικών κοινοτήτων της δυτικής Μικράς Ασίας και τη σχέση της με τις πληθυσμιακές κινήσεις στις περιοχές γύρω από το Αιγαίο κατά την περίοδο από τον 18ο – αρχές 20ου αιώνα.
(Β) την επίδραση των εθνικών συγκρούσεων της περιόδου 1912-1922 στη ζωή των Μικρασιατών και στην εξέλιξη των κοινωνιών της δυτικής Μικράς Ασίας.
(Γ) την εγκατάσταση των προσφύγων στην Αττική και τη διαμόρφωση του νέου κοινωνικού χάρτη της περιοχής.
(Δ) τη μεταφορά πολιτισμικών παραδόσεων στη νέα πατρίδα και τη διαμόρφωση της σημερινής πολιτισμικής ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών της περιοχής.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ