Γιάννης Σαούλης και Görkem Devrim Saoulis στη Θεσσαλονίκη

Ο Γιάννης Σαούλης και η Görkem Devrim Saoulis εκτός από εξαιρετικοί μουσικοί, είναι ζευγάρι στη ζωή, είναι δηλαδή οι ιδανικοί φιλοξενούμενοι στις σελίδες του GRTRnews. Με αξιόλογη μουσική πορεία ο καθένας τους ξεχωριστά αλλά και μαζί, στις χώρες που γεννήθηκαν και στο εξωτερικό, ζουν και δημιουργούν εδώ και τέσσερα χρόνια στη Θεσσαλονίκη και έχουν κτίσει μια γέφυρα τέχνης και ζωής που ενώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Οι δύο καλλιτέχνες θα εμφανιστούν την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011 στην «Πριγκηπέσσα» της Θεσσαλονίκης και θα μας ταξιδέψουν με μουσική από την Κωνσταντινούπολη του Μπατζιανού, του Yesari Asim Arsoy, του παραδοσιακού τραγουδιού του Πόντου και της Πόλης στις αρχές του περασμένου αιώνα έως την Αθήνα του ρεμπέτικου, του Μάνου Χατζιδάκι, του Σταύρου Ξαρχάκου.

Ο Γιάννης Σαούλης και η Görkem Devrim Saoulis  ξεκίνησαν πέρυσι στην «Πριγκηπέσσα», μετά από 2-3 χρόνια αποχής από συναυλίες και παρουσιάσεις.  Στο διάστημα της αποχής τους ασχολήθηκαν μόνο με παραγωγή μουσικής στο studio. Όπως  είπαν στο GRTRnews, ήταν «επιλογή μας να περιμένουμε να μεγαλώσουν κάπως τα παιδιά μας (που είχαν και έχουν την απόλυτη προτεραιότητα) έτσι ώστε να μπορούμε να ασχοληθούμε περισσότερο με την μουσική και στην ζωντανή της διάσταση».

Εκτός από την Görkem Devrim Saoulis (κανονάκι, τραγούδι) και τον Γιάννη Σαούλη (μπουζούκι, τραγούδι) θα είναι μαζί τους οι Χρίστος Κεχαγιάς (μπουζούκι, ούτι, τραγούδι), Δημήτρης Σφίγγος (κιθάρα, τραγούδι), Κάσση Κουτσού (ακορντεόν, τραγούδι) και Μίλτος Τσαλιγκόπουλος (κόντρα μπάσσο).

Ο Γιάννης Σαούλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Ξεκίνησε να παίζει μπουζούκι όταν ήταν 14 χρονών. Από το 1981 έως το 1986 σπουδάζει μουσική θεωρεία και όμποε στο Κρατείο Ωδείο της Θεσσαλονίκης. Το 1986 μετακομίζει στην Ολλανδία όπου σπουδάζει φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια της Ουρτρέχτης και του Άμστερνταμ. Παράλληλα δίνει πολλές συναυλίες στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία. Συνεργάζεται με τον Νίκο Ιγνατιάδη (που επίσης ζει στην Ολλανδία την εποχή εκείνη), τόσο σε συναυλίες όσο και σε δίσκους. Συμμετέχει σε πολλές ηχογραφήσεις (ειδικά με τον βαρύτονο Pieter Vis) του ελληνικού ρεπερτορίου. Το 1992, φτιάχνει τη δική του δισκογραφική εταιρεία με την επωνυμία “IAN Productions” και εργάζεται στο δικό του στούντιο. Το 1995, δημιουργεί το μουσικό σχήμα “Γιάννης Saoulis & ensemble” που δίνει συναυλίες με ρεμπέτικο, ελληνική παραδοσιακή μουσική και μικρασιάτικα τραγούδια. Κυκλοφορεί τα πρώτα του άλμπουμ και παίρνει εξαιρετικές κριτικές από τον ευρωπαϊκό Τύπο για τη δουλειά του στο ρεμπέτικο. Το 1997, ο Γιάννης Saoulis επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με τη σύνθεση στο στούντιο του και εκπροσωπεί την Sony DADC στην Ελλάδα, Κύπρο, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία. Ιδρύει τη δισκογραφική εταιρεία «Ανατολική Πύλη», η οποία επικεντρώνεται στην παραδοσιακή μουσική της Ανατολικής Μεσογείου. Το 2001 πηγαίνει να ζήσει στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί δίνει συναυλίες με Τούρκους και Έλληνες μουσικές. Συνεργάζεται με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μαύρης Θάλασσας και δίνουν μαζί συναυλίες στην Πόλη, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Κύπρο και την Ιρλανδία. Το 2001 γράφει μουσική για το Istanbul Theatre. ΄Εχει βραβευθεί με το βραβείο Afife Jale και το βραβείο Best Theatre Music για το έτος 2000-2001. Έχει γράψει τη μουσική στις ταινίες “SON” του Levent Kirca, “Κόκκινη Πέμπτη” του Χρήστου Σιωπαχά, “Ayin karanlik yuzu” του Biket Ilhan και για διάφορα ντοκιμαντέρ.

Η Görkem Devrim Saoulis γεννήθηκε το 1977 στο Kizilcahama, κοντά στην Άγκυρα. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές το 1988 στο Κρατικό Ωδείο του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης και ειδικεύτηκε στο κανονάκι. Έπειτα από 10 χρόνια σπουδών ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά στην Κωνσταντινούπολη. Από το 1999 μέχρι το 2003 παραδίδει μαθήματα στο Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης και το πανεπιστήμιο Goldern Horn. Παράλληλα δίνει πολλές συναυλίες στην Τουρκία και το εξωτερικό, παίζοντας κυρίως τουρκική κλασσική μουσική. Το 2000 ξεκινάει να παίζει μαζί με τον Melih Kibar στην εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή του και συμμετέχει σε πολλές ηχογραφήσεις του Τούρκου συνθέτη ως η βασική ερμηνεύτρια στο κανονάκι. Τα τελευταία 3 χρόνια, δίνει συναυλίες με τον Erol Evgin στην Τουρκία και το εξωτερικό.

Ο Γιάννης Σαούλης και η Görkem Devrim Saoulis από το 2007 ζουν στη Θεσσαλονίκη με τα δυο τους παιδιά.

Στη διεύθυνση www.soundcloud.com/goldistor μπορείτε να ακούσετε δείγματα των δισκων που ετοιμάζουν.


Yannis & Görkem Saoulis concert in Agia Irini

Aπό τις πιο μαγευτικές ερμηνείες του γνωστού τραγουδιού που έχουμε ακούσει…

Anatoliki Pili σε μουσική Γιάννη Σαούλη

 

Ώρα έναρξης 22.30 -είσοδος 3 ευρώ
Πριγκηπέσσα
Φιλικής Εταιρίας 5, Θεσσαλονίκη,
(Περιοχή Λευκού Πύργου – Πίσω από τη Λέσχη Αξιωματικών)
τηλ: 2310 273542