Γέφυρα φιλίας από τα Μέσα Ενημέρωσης Τουρκίας-Ελλάδας

panel-ankara1

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Μαρτίου στην Άγκυρα η τελετή εγκαινίων του έργου «Γεφύρωση Μέσων Ενημέρωσης ΤουρκίαςΕλλάδας» που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκού Διαλόγου Κοινωνίας των Πολιτών. Η τελετή στην οποία συμμετείχε και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Κυριάκος Λουκάκης, έλαβε χώρα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων İhsan Doğramacı του Πανεπιστημίου Başkent και πραγματοποιήθηκε από κοινού από την Aral Group (Τουρκία) και την A4 Design (Ελλάδα).

Μετά την τελετή ακολούθησε συζήτηση (πάνελ) με θέμα τον Ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης στις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις.  Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Έλληνας Πρέσβης, καθώς και ο ιδρυτής και πρόεδρος του Πανεπιστημίου Başkent και βουλευτής της πόλης Ζογκουλντάκ από το CHP, καθηγητής Mehmet Haberal, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Başkent, καθηγητής Ali Haberal, καθώς και πολλοί ακόμη ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, μέλη των μέσων ενημέρωσης από Τουρκία και Ελλάδα, ακαδημαϊκοί και φοιτητές. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Başkent και συγγραφέας της εφημερίδας Birgün, L. Doğan Tılıç, ενώ ομιλητές ήταν ο διευθυντής της Εφημερίδας των Συντακτών, Νικόλας Βουλέλης, Ο διδάσκων του Πανεπιστημίου του Leicester, Ανδρέας Αναστασίου, ενώ από τον τουρκικό τύπο συμμετείχαν ο δημοσιογράφος και βουλευτής Σμύρνης από το CHP, Mustafa Balbay και η έμπειρη δημοσιογράφος Nur Batur.

Οι ομιλίες έναρξης της τελετής που είχε μεγάλη απήχηση, πραγματοποιήθηκαν από τον Πρέσβη της Ελλάδας, τον καθηγητή Ali Haberal και τη συντονίστρια έργου από την Aral Group, Arzu Akgün. Επιπλέον, αναγνώσθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων και η ομιλία έναρξης τελετής του Oktay Ekşi, ο οποίος αναγκάστηκε να ακυρώσει τελευταία στιγμή την συμμετοχή του. Στην ομιλία που αναγνώσθηκε, αναφέρθηκαν οι εργασίες που έχει κάνει ο Oktay Ekşi για την εδραίωση της ελληνοτουρκικής φιλίας.

Ο Έλληνας Πρέσβης Κυριάκος Λουκάκης, στην ομιλία του είπε ότι «χάρη στα βήματα που αναπτύσσουν τις σχέσεις των δύο χωρών, πλησιάζουμε ακόμη περισσότερο στον σκοπό που επιθυμούμε. Ένα από αυτά τα βήματα είναι το Έργο Γεφύρωση των Μέσων Ενημέρωσης Τουρκίας και Ελλάδας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έχει δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα εδραίωσης αμοιβαίας επικοινωνίας».

Η συντονίστρια του έργου Arzu Akgün, στην εναρκτήρια ομιλία της τόνισε τη σημασία των μέσων ενημέρωσης με τις εξής φράσεις: «Η δύναμη των Μέσων Ενημέρωσης στην κοινωνία είναι αδιαμφισβήτητη στις ημέρες μας. Για την εδραίωση της φιλίας του τουρκικού και ελληνικού λαού και την προετοιμασία της κατάλληλης βάσης για την αμοιβαία γνωριμία και προσέγγιση τους, είναι σημαντικός ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης των δύο χωρών.»

panel-ankara2

Συζήτησαν για τα προβλήματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα

Ο Δημοσιογράφος L. Doğan Tılıç, ο οποίος έκανε την έναρξη του πάνελ, μίλησε για τη σχέση ανάμεσα στους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης και σχολίασε: «Διαπιστώσαμε ότι δημιούργησαν ένα κλίμα οι πολιτικοί και όχι τα μέσα ενημέρωσης με ανεξάρτητο τρόπο, και είδαμε τον τρόπο που χειρίστηκε αυτό το κλίμα ο δημοσιογραφικός κόσμος. Δυστυχώς οι πολιτικοί κατά καιρούς όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, προσπαθούν να το ξεπεράσουν προκαλώντας μια σύγκρουση στα εξωτερικά ζητήματα».

Η Nur Batur που έχει ζήσει για πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχει γράψει πολλές σημαντικές ειδήσεις, μοιράστηκε με τους ακροατές μια σημαντική ανάμνηση της σχετικά με τον Γιώργο Παπανδρέου. Η Batur τόνισε τη σημασία των μέσων ενημέρωσης για τη βιωσιμότητα της φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και ανέφερε τα εξής: «Εάν υπάρξει πραγματική ειρήνη, εάν καταφέρουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα, εάν το Αιγαίο γίνει μια θάλασσα ειρήνης, αυτό θα ωφελήσει και τους δύο λαούς, και μάλιστα όλο το Αιγαίο. Γι’αυτό το λόγο θα πρέπει να συνεχίσουμε σ’αυτόν τον δρόμο, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το ρόλο των μέσων ενημέρωσης».

Ο Ανδρέας Αναστασίου ανέφερε ότι οι δημοσιογράφοι επηρεάζονται από τους εθνικούς παράγοντες και πρόσθεσε: «Εκεί που υπάρχουν εθνικά συμφέροντα, οι δημοσιογράφοι παύουν να δημοσιογραφούν. Η δημοσιογραφία δεν πρέπει να γίνεται επί εθνικών αγαθών, αλλά να ακολουθεί έναν εναλλακτικό δρόμο».

Ο Mustafa Balbay υπενθύμισε τη φράση που είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας προτού γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας: «Το Αιγαίο δεν ανήκει ούτε στους Τούρκους, ούτε στους Έλληνες, το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του» και συνέχισε λέγοντας: «Εγώ δεν θυμώνω σε καμία χώρα όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θυμώνω σε όσους προκαλούν τον πόλεμο και την ένταση».

Ο δημοσιογράφος Νικόλας Βουλέλης που μίλησε τελευταίος αναφέρθηκε στις σημαντικές περιόδους που έφεραν αντιμέτωπες Τουρκία και Ελλάδα κατά καιρούς. Ο Βουλέλης έδωσε και ιστορικά παραδείγματα και κατέληξε λέγοντας: «Ο λόγος των συγκρούσεων σήμερα είναι οι διαφορές ανάμεσα στην ιστορία που βασίζεται στον εθνικισμό που εμβολιάζεται με τον λαϊκισμό και πυροδοτείται από τα μέσα ενημέρωσης, και την πραγματική ιστορία.»

Η Συμφωνική Ορχήστρα αναβίωσε τα τραγούδια της Ανατολίας

Μετά από το πάνελ πραγματοποιήθηκε κοκτέιλ στο Κέντρο Σύγχρονων Τεχνών και ακολούθως η Turkey Symphony Orchestra μάγεψε τους ακροατές με τη συναυλία κλασικών παραδοσιακών τραγουδιών της Ανατολίας.