Ετοιμάζεται το πρώτο τουρκικό τζετ

TRJ328jet

Σε φάση ανάπτυξης βρίσκεται ήδη το πρώτο αεροσκάφος κατηγορίας “Regional Jet” (για αποστάσεις μέχρι 6 ωρών και για 50-100 επιβάτες) καθαρά τουρκικής παραγωγής· το σκάφος είναι το TRJ 328, αποτελεί μέρος του προγράμματος TRJet, αναμένεται να πετάξει για πρώτη φορά το 2019 και η παραγωγή του πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα.

Κατά τον Τούρκο Φατίχ Εζμέν, ιδιοκτήτη και CEO της αμερικανικής εταιρείας Sierra Nevada Corporation (το TRJ 328 βασίζεται στο Fairchild-Dornier 328JET του οποίου η Sierra Nevada έχει τα δικαιώματα) το Υπουργείο Άμυνας και η τεχνολογική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται, η STM κινούνται με σταθερούς ρυθμούς προς την ολοκλήρωσή του.

Κατά τον κ. Εζμέν, το νέο αεροσκάφος πρόκειται να αλλάξει τις μετακινήσεις από αέρος στην Τουρκία καθώς το μέγεθός του θα του επιτρέπει να συνδέσει μικρές πόλεις που ως τώρα δεν εξυπηρετούνται (ή εξυπηρετούνται πλημμελώς) από τα μεγαλύτερα σκάφη. Παράλληλα, θα αποτελέσει πόλο έλξης ανάπτυξης τόσο ως προς την οικονομία όσο και ως προς την εκπαίδευση και την κατάρτιση τεχνικών και μηχανικών.

Και βεβαίως έμφαση δίνεται τόσο από τον ίδιο τον CEO της Sierra Nevada όσο και από τη σύζυγό του Ερέν Εζμέν, πρόεδρο της εταιρείας, στην ώθηση που θα δοθεί στην ευρύτερη οικονομία καθώς όλα τα τμήματα του TRJ 328 θα σχεδιαστούν από Τούρκους και θα κατασκευαστούν από τουρκικές βιομηχανίες.