Έργα της Serap Dogan στην Πάτρα

Με δύο νέα έργα ιδιαίτερης πολιτικής και κοινωνικής σημασίας  θα συμμετέχει η διακεκριμένη Τουρκάλα καλλιτέχνης Serap Dogan από την Πόλη, στην έκθεση ζωγραφικής των 29 Τούρκων καλλιτεχνών που διοργανώνει η Zervas Art στην Achaia Clauss.

Τα νέα έργα της ζωγράφου η οποία είναι απόφοιτος του Mimar Sinan University χαρακτηρίζονται από μια έντονη πολιτική και κοινωνική ταυτότητα όπως αλώστε και το συνολικό της έργο αναφέρεται  στην πολιτική και κοινωνική καταπίεση που μαστίζει τον σύγχρονο άνθρωπο, ανεξαρτήτως εθνικότητας και πολιτισμού. Τα συγκεκριμένα έργα της καλλιτέχνιδας εξέθεσε η Zervas Art τον προηγούμενο μήνα στην διεθνή καλλιτεχνική  διοργάνωση «Art Bosphorus» στην Κωνσταντινούπολη και εν συνεχεία στο Βουκουρέστι στην Αίθουσα εκθέσεων του Ρουμανικού Κοινοβουλίου, όπου και απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές.

Η φιλελληνική διάθεση της Serap Dogan είναι ξεκάθαρη και έντιμη στην γραφή και την εννοιολογική της έκφραση, καταθέτοντας την ειλικρινή της οργή για την κοινωνική και πολιτική κακοποίηση που προσβάλει τον σύγχρονο άνθρωπό αφαιρώντας του νην μοναδικότητά του σαν μορφή ύπαρξης αλλά και την ελπίδα.

Στο πρώτο έργο με διαστάσεις 10cm x 140cm η ζωγράφος καταθέτει τις ξεκάθαρες πολιτικές της πεποιθήσεις εφόσον προέρχεται από τον χώρο της τουρκικής αριστεράς, με την πρόθεση να προσεγγίσει αλλά και να προτείνει πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει τον καλλιτεχνικό της κόσμο, όντας λάτρης  του ελληνικού πολιτισμού. Η οργή και η ένταση της γραφής κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο έργο της Serap Dogan, όπως επίσης και η σταθερή της αντίληψη για τη δύναμη που χαρακτηρίζει τις λαϊκές μάζες με άξονα και στόχο την επανάσταση. Η ελπίδα είναι επίσης ένα κυρίαρχο συναίσθημα που συνδυάζεται με την εξέγερση και την καθολική ανατροπή, όσο και αν κοστίζει αυτή.

Το δεύτερο έργο της με διαστάσεις 160cm x 110cm είναι εμπνευσμένο από την σύγχρονη γυναίκα και την ηλεκτρονική μοναξιά της, αυτήν που κυριαρχεί και κατευθύνει τη ζωή της αντικαθιστώντας την ηθική της ανθρώπινης μνήμης με την μνήμη των υπολογιστών. Σαν σημείο αναφοράς η Serap Dogan κρατάει την Χιροσίμα και το γεγονός πως κανένας πλέον δεν θυμάται  το αιματηρό γεγονός και την βία κατά της ανθρωπότητας. Σαν ένα υπολογιστικό προϊόν εμφανίζεται η σύγχρονη γυναίκα της Dogan, αποτέλεσμα της ελεγχόμενης παιδείας και καθημερινότητας, αποτέλεσμα της εξάρτησής της από τον διαδικτυακό κόσμο.  Κυρίαρχο είναι το στοιχείο της θλίψης και την απομόνωσης στο έργο της ζωγράφου.

Η Serap Dogan ως συνεργάτης της Zervas Art αλλά και ως φιλέλληνας καλλιτέχνης συνεχίζει να μελετά και να δουλεύει πάνω στο σύγχρονο Ελληνικό πρόβλημα, το οποίο κατά τη γνώμη της είναι ένα παγκόσμιο πολιτισμικό πρόβλημα που θίγει την αξιοπρέπεια της ανθρωπινής ύπαρξης.