Επίσκεψη του δημάρχου Νισύρου στην Τουρκία

Νίσυρος

Θερμότατης υποδοχής έτυχε ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος από τις τοπικές αρχές της Τουρκίας των Δήμων BODRUM  και YATAGAN.

Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014 ο Δήμαρχος Νισύρου, με συνοδεία του Αντιδημάρχου του Yatagan, παρευρέθηκε μαζί με την Ελληνική αποστολή σε επίσκεψη που είχε οργανώσει ο Δήμος Γιαταγάν στο χωριό Γκιουζέλκοϊ (που στα ελληνικά σημαίνει «όμορφο χωριό»), όπου πραγματοποιούνται τα γυρίσματα της τούρκικης σειράς «Η ωραία του χωριού», που κάνει θραύση στην Τουρκία. Στο περιθώριο της ξενάγησης, τόσο οι παραγωγοί όσο και η ομάδα των σκηνοθετών της σειράς, μίλησαν με τον Δήμαρχο Νισύρου και μόλις πληροφορήθηκαν την ύπαρξη ηφαιστείου στο νησί, εξέφρασαν αμέσως το ενδιαφέρον, για να κάνουν γυρίσματα εκεί.

Στη συνέχεια όμως της κουβέντας, «έπεσε» η ιδέα, να γίνει μια νέα σειρά, βασισμένη εξ ολοκλήρου στην Κω και στη Νίσυρο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε Τούρκους «υποψήφιους» τουρίστες, να γνωρίσουν μέσω αυτής, τις ομορφιές των δύο νησιών, πρόταση που έγινε αμέσως δεκτή, τόσο από τους σκηνοθέτες, όσο και από τον κ. Κορωναίο. Κλείστηκε μάλιστα και το σχετικό ραντεβού, με τους παραγωγούς να προγραμματίζουν την επίσκεψή τους στα 2 νησιά, μετά τις 10 Οκτωβρίου.

Το ίδιο βράδυ ο Δήμαρχος παρευρέθηκε σε συναυλία που έγινε στο αρχαίο θέατρο της Στρατονίκαιας, όπου μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν, ο Δήμαρχος Γιαταγάν Χασάν Οσμέτ, ο Αντιδήμαρχος Τερτζάν Οούζ, ο Αντινομάρχης Μούγλων Μεϊλούτ Κουρμπάν, ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικάνικου Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μούγλων Κουνούρ Τσομπόν και η υπεύθυνη πολιτισμού της Περιφέρειας Μούγλων Φιλίζ Μουτλά. Ο Δήμαρχος Γιαταγάν, αφού καλωσόρισε την ελληνική αποστολή, αναφέρθηκε στη φιλία των δύο λαών και την ανάγκη σύσφιξης των σχέσεών τους, ενώ στη συνέχεια κάλεσε στη σκηνή τον κ. Κορωναίο, προσφέροντάς του μια ανθοδέσμη. Ο Δήμαρχος Νισύρου από την πλευρά του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την άψογη φιλοξενία των διοργανωτών, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο που χωρίζει τους δύο λαούς είναι ένα μικρό κομμάτι θάλασσας, ενώ δεν παρέλειψε να καλέσει όλους τους παριστάμενους στη Νίσυρο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα τους υποδεχθεί ο ίδιος έναν – έναν στο λιμάνι»! Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Αντιδήμαρχος κ. Οούζ, που ήταν όλες τις ώρες μαζί με την ελληνική αποστολή, φροντίζοντας και για την παραμικρή λεπτομέρεια, ανακοίνωσε στο Δήμαρχο Νισύρου, την πρόθεση του Δήμου, να καταθέσει πρόταση αδελφοποίησης των Δήμων Νισύρου και Γιαταγάν, δεσμευόμενος να βάλει το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να υπάρξει απόφαση, ώστε να προχωρήσει το αίτημα στο Υπουργείο Εξωτερικών, διαδικασία που θα επιδιώξει να ακολουθήσει και ο κ. Κορωναίος

Τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 ο Δήμαρχος Νισύρου επισκέφθηκε τον Δήμαρχο YATAGAN στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης, μετά από συζήτηση μίας ώρας συμφώνησαν στην αδελφοποίηση του YATAGAN με τη Νίσυρο και στην ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δύο Δήμων. Η τελετή αδελφοποίησης συμφωνήθηκε να γίνει στο ανακαινισμένο θέατρο της Στρατονίκαιας με παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος από τους δύο Δήμους. Ο Δήμαρχος του Γιαταγάν έδωσε αναμνηστικό δώρο στο Δήμαρχο της Νισύρου.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Δήμαρχος Νισύρου μετέβη στο Μπόντρουμ όπου  ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων της Τουρκίας TURSAB του παρέθεσε γεύμα και στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη του Δημάρχου στα γραφεία του συνδέσμου. Εκεί υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την τουριστική σύνδεση Τουρκίας-Νισύρου και αποφασίστηκε η επίσκεψη στη Νίσυρο στις 29 Σεπτεμβρίου 2014 με παραμονή δύο ημερών, τριάντα (30) εκπροσώπων της TURSAB μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι του BODRUM CUP (Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Σκαφών). Ο Δήμαρχος έκανε αναφορά στην ιστορία της Νισύρου και στα αξιοθέατα της δίνοντας έμφαση στο ηφαίστειο, το Παλιόκαστρο και στα μοναστήρια. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού στο νησί (Ιαματικού, Θρησκευτικού, Αρχαιολογικού, Περιβαλλοντικού). Το απόγευμα η Ελληνική αποστολή ανεχώρησε για την Κω.


Ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη


Ξενοδοχεία στη Σμύρνη


Ξενοδοχεία στην Καππαδοκία