Ένα ταξίδι στον κόσμο του Σουφισμού

Ένα ταξίδι στον κόσμο του Σουφισμού
Στo πλαίσιo της συνεργασίας του Μουσείου Μπενάκη με τον Δήμο Θεσσαλονίκης η έκθεση ΧΡΟΝΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ: ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΣΟΥΦΙΣΜΟΥ – που παρουσιάστηκε στο Κτήριο της οδού Πειραιώς – λειτουργεί στο Οθωμανικό μνημείο Αλατζά Ιμαρέτ με σκοπό να παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης το μυστικισμό στις χώρες της Ανατολής, την ιστορία του και τις βασικές του έννοιες.

Ο ισλαμικός μυστικισμός ή σουφισμός αποτελεί ένα πνευματικό κίνημα που διαμορφώθηκε μέσα στο Ισλάμ. Ο σουφισμός είναι μια εσωτερική φιλοσοφία, ένας τρόπος ζωής και μια πνευματική πορεία προς τον θεό με κύριο σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας και την ένωση με τον θεό μέσω της αγάπης και της αφοσίωσης. Η εμπειρία αυτή δεν εκφράζεται με λόγια, αλλά βιώνεται με ιδιάζουσες μυστικές πρακτικές. Υπό την έννοια αυτή ο μυστικισμός είναι ένα εσωτερικό κίνημα που απαντά σε πολλές θρησκείες.

Η έκθεση προσδοκά να παρουσιάσει το μυστικισμό στις χώρες της Ανατολής, την ιστορία του και τις βασικές του έννοιες. Μυστικιστικές διδασκαλίες και πρακτικές εκτιμούνται σήμερα από πολυάριθμους μουσουλμάνους και υπάρχουν σουφικά τάγματα σε πολλές περιοχές του ισλαμικού κόσμου που διαφοροποιούνται ανάλογα με τις καταβολές, την ιστορική διαδρομή και τη γεωγραφική τους προέλευση.

H έκθεση εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (23.06-30.09.2015) που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την συμμετοχή της «Κίνησης 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα κείμενα της έκθεσης επιμελήθηκε η Μίνα Μωραΐτου, υπεύθυνη του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης με συμβολή της Αγγελικής Ζιάκα, επίκουρης καθηγήτριας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Γεράσιμου Μακρή, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Διάρκεια μέχρι 20 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ
Κασσάνδρου 91-93, Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310278587
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη -Κυριακή: 10.00-18.00. Είσοδος ελεύθερη