Τουρκία: Ένα εκατομμύριο ποδήλατα δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας

Διεθνές Κύπελλο Ποδηλασίας Salcano MTB
Διεθνές Κύπελλο Ποδηλασίας Salcano MTB

Ένα εκατομμύριο ποδήλατα είναι πολλά –όμως όχι αρκετά για έναν πληθυσμό 80 εκατομμυρίων κατοίκων στο σύνολο του οποίου το οικολογικότερο μέσο μετακίνησης δεν έχει τη διείσδυση που θα έπρεπε. Αυτό φαίνεται να πιστεύει ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, Βεντάτ Ντεμιρέζ, ο οποίος μιλώντας στο Διεθνές Κύπελλο Ποδηλασίας Salcano MTB ανακοίνωσε την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να δαπανήσει 103 εκατομμύρια ευρώ για να χαρίσει ποδήλατα σε ένα εκατομμύριο πολίτες της χώρας.

Στο Κύπελλο Salcano MTB που διοργανώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στο προάστιο Αρναβουτκιόι της Κωνσταντινούπολης, συμμετείχαν 120 ποδηλάτες από 16 χώρες· πρώτοι στην κορυφαία κατηγορία ανδρών και γυναικών αναδείχθηκαν οι Μάρεκ Κόνβα και Αλεξάνδρα Νταβίντοβιτς, αμφότεροι από την Πολωνία.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση είχε ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία καθώς αποτελεί μέρος της διαδικασίας για την ανάδειξη των αθλητών που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Πέραν του αθλητικού ενδιαφέροντος, και όπως τόνισαν τούρκοι παράγοντες όπως ο Μπαϊράμ Αγκιούλ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τοπικής εταιρείας ποδηλάτων Salcano η οποία και αθλοθετεί το Κύπελλο, η διοργάνωση είχε και συμβολικό ενδιαφέρον καθώς έφερε κοντά αθλητές από χώρες με τεταμένες πολιτικές σχέσεις όπως το Ιράν και το Ισραήλ. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι δεν παρέλειψαν να τονίσουν τη σημασία του Κυπέλλου, πλέον ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο για τη συνολικότερο προβολή της χώρας διεθνώς.