Ελλάδα-Τουρκία: Kοινό πρόγραμμα δράσεων στον τουρισμό


Για κοινό πρόγραμμα δράσεων Ελλάδας και Τουρκίας στον τουρισμό μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού  Παύλος Γερουλάνος στα εγκαίνια του 8ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό που διοργανώνεται στον Αστέρα Βουλιαγμένης το διήμερο 12-13 Οκτωβρίου 2011.

Ο κ. Γερουλάνος  αναφέρθηκε στα προβλήματα που πρέπει να λυθούν από κοινού ώστε ν’ ανοίξουν οι απόμακρες αγορές (όπως της Κίνας, Λ. Αμερικής και Ινδίας) και που αφορούν στη δυνατότητα εξυπηρέτησης των αναγκών επισκεπτών από χώρες που δεν γνωρίζουμε καλά, στις δυσκολίες των μακρινών αποστάσεων και του κόστους εξυπηρέτησης και τέλος στο πρόβλημα των θεωρήσεων. Για το τελευταίο, ο κ. Γερουλάνος είπε χαρακτηριστικά ότι «την ώρα που ανεκπαίδευτοι υπάλληλοι Ευρωπαϊκών προξενείων, ανακρίνουν, συχνά με αγενή τρόπο, τους αιτούντες που θέλουν να επισκεφτούν τις χώρες μας, εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες περνούν τα σύνορα της Ευρώπης χωρίς χαρτιά. Και ενώ η διαδικασία ακουμπάει τα όρια του ρατσισμού ο μεγάλος χαμένος είναι μια από τις πιο ελπιδοφόρες οικονομικές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής ηπείρου, ο τουρισμός».

Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι ο στόχος των δύο χωρών πρέπει να είναι ένα συγκεκριμένο κοινό πρόγραμμα δράσεων που θα αφορά:
1. Την δημιουργία κοινών προϊόντων που θα υπηρετούν τις ανάγκες των επισκεπτών από τρίτες χώρες.
2. Πρόγραμμα κοινών famtrips δημοσιογράφων και tour operators που θα κάνουν γνωστά τα προϊόντα αυτά, και
3. Κοινό πρόγραμμα προώθησης αυτών των προϊόντων εκεί που εσείς πιστεύετε ότι θα έχουν το μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

Τελειώνοντας την ομιλία του,  ο κ. Γερουλάνος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επικείμενες συναντήσεις δεν θα μείνουν σε ευχολόγια αλλά θα γίνουν πρακτικά βήματα και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα έχει απτά αποτελέσματα την επόμενη σεζόν.

Στη συνέχεια ο  Τούρκος ομόλογός του Ερτουγρούλ Γκιουνάι από την πλευρά του έκανε λόγο για περεταίρω συντονισμό της συνεργασίας στο πολιτιστικό και το τουριστικό πεδίο προτείνοντας μάλιστα και την κοινή παρουσία Ελλάδος-Τουρκίας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις με σκοπό την προσέλκυση εξειδικευμένων αγορών. Το πεδίο συνεργασίας των δύο χωρών, όπως επεσήμανε, εντοπίζεται κυρίως στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θρησκευτικού τουρισμού.

Τέλος, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν Πρωτόκολλο της 3ης Μικτής Επιτροπής Τουρισμού και Διακήρυξη του 8ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό.

Οι εργασίες του φόρουμ θα συνεχισθούν αύριο.

GRTRnews