Ελλάδα-Τουρκία-Ισραήλ για τη Ρόζα Εσκενάζυ

Mπορεί οι σχέσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Ισραήλ να περνάνε και αυτές την κρίση τους, ωστόσο προς τιμήν της μεγάλης ντίβας του ρεμπέτικου Ρόζας Εσκενάζυ, θα απολαύσουμε μια ξεχωριστή συνάντηση φωνών και μουσικών από τις τρεις χώρες στις 17 και 18 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ξεκινώντας την παγκόσμια περιοδεία,  τρεις  εξαιρετικές ερμηνεύτριες πλαισιωμένες  από διακεκριμένους μουσικούς, η Yasmin Levi από το Ισραήλ, η Μάρθα Φριντζήλα από την Ελλάδα και η Mehtap Demir από την Τουρκία παρέα με τη πολυεθνική ορχήστρα μουσικών  μοιράζονται  την ίδια σκηνή, στο STAGE της Θεσσαλονίκης και στο θέατρο BADMINTON (Αθήνα), σε δύο παραστάσεις αφιερωμένες στη μουσική και τη ζωή της μεγάλης ντίβας της ρεμπέτικης μουσικής.

Η μουσική παράσταση «Καναρίνι μου γλυκό» με την σκηνοθετική και καλλιτεχνική επιμέλεια του Roy Sher και της Ελπίδας Μαρκιανίδου θα μας μεταφέρει συγκινησιακά στο κλίμα της προ κατοχικής Ελλάδας, στην εποχή του ρεμπέτικου του ’30. Σε μια εποχή που κάποτε υπήρξε και που συνεχίζει να είναι ζωντανή μέσα μας ακόμη και σήμερα.
Μία παράσταση-αφιέρωμα, ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο και το χώρο για να νιώσουμε το πνεύμα της Ρόζας. Ένα πνεύμα κυρίως ελεύθερο, που τραγούδησε όπως έζησε και έζησε όπως τραγούδησε: με πάθος, φλόγα και έρωτα.
Τα μουσικά μέρη συμπληρώνονται από  κινηματογραφικά αποσπάσματα της  ομώνυμης ταινίας «Καναρίνι μου γλυκό», ώστε ο θεατής  να  έχει την ευκαιρία μέσα από ήχους και εικόνες να ταξιδέψει, να  θυμηθεί και να κατανοήσει τη μουσική της εποχής, αλλά και την ιστορία και  την κοσμοπολίτικη  αύρα της Μεσογείου και της Ελλάδας μέσα από μια σύγχρονη πλέον ματιά και ερμηνεία.

ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ 
Μια γυναίκα, μια τραγουδίστρια που μας έμαθε πώς η ζωή γίνεται μουσική και η μουσική γίνεται ιστορία. Η μεγάλη diva του τραγουδιού, άφησε πίσω ανεξίτηλα τα χνάρια της που μας οδηγούν στην ζωή της. Μια πολυτάραχη ζωή, μια ιστορία και μια πορεία που κανένας δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει, κόντρα στα κοινωνικά δεδομένα της εποχής. Η Ρόζα παρόλα αυτά κατάφερε να κερδίσει παγκόσμια εκτίμηση και αναγνώριση. Γιατί η Ρόζα Εσκενάζυ πήρε τη ζωή της στα χέρια της και την έζησε μέχρι το τελευταίο της λεπτό.
Ήταν σεφαραδίτικης καταγωγής, γεννήθηκε στην Τουρκία και έζησε στην Ελλάδα. 11 μουσικοί από την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ισραήλ μας οδηγούν σ’ ένα ταξίδι στη λεκάνη της Μεσόγειου και αφηγούνται τη μουσική ιστορία της πιο ξακουστής και πολυτραγουδισμένης  τραγουδίστριας της 1ης περιόδου του ρεμπέτικου τραγουδιού και ενώνουν νοητά την καταγωγή της  και τη διαδρομή της.

Η ταινία «Καναρίνι μου γλυκό», σε σκηνοθεσία του Roy Sher, είναι διεθνής συμπαραγωγή της ΕΡΤ, του γαλλο-γερμανικού καναλιού ARTE και του ΙΒΑ. Θα προβληθεί στους κινηματογράφους το Νοέμβριο του 2011. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταινία στο  www.mysweetcanary.com

Τις τρεις ερμηνεύτριες συνοδεύουν 8 δεξιοτέχνες μουσικοί από την Ελλάδα και την Τουρκία.
Κυριάκος Γκουβέντας: βιολί
Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά
Yinon Muallem: κρουστά
Δημήτρης Μπασλάμ: μπάσο
Δημήτρης Μυστακίδης: κιθάρα, φωνή
Μανώλης Πάππος: μπουζούκι, ούτι, φωνή
Mumin Sesler: κανονάκι, ούτι
Ramazan Sesler: κλαρίνο

Σκηνοθεσία- παραγωγή: Roy Sher, Ελπίδα Μαρκιανίδου

Καλλιτεχνική διεύθυνση της σειράς «Τα πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού»: Μιχάλης Κουμπιός

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011, Μουσική σκηνή STAGE,  26ης Οκτωβρίου 27, Θεσσαλονίκη στις  21:00.
Τηλέφωνο: 2310566768
Προπώληση εισιτηρίων : Metropolis, 15€

Τρίτη 18 Οκτωβρίου, Θέατρο BADMINTON, Αθήνα, στις 21.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: A ΖΩΝΗ 40 ΕΥΡΩ, Β ΖΩΝΗ 30 ΕΥΡΩ, Γ ΖΩΝΗ 25 ΕΥΡΩ, Δ ΖΩΝΗ 15 ΕΥΡΩ
Προπώληση: ticketnet.grviva.gr, Metropolis, Public, 210 88 40 600