Έκθεση της Gülsün Karamustafa στην Αθήνα

Η Gülsün Karamustafa θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές καλλιτέχνιδες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα στην Τουρκία, όπου και η δουλειά της έχει αποτελέσει μια πολύ ουσιαστική επιρροή στις νεότερες γενιές καλλιτεχνών τις τελευταίες δεκαετίες.


Η Nitra Gallery στην Αθήνα παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Gülsün Karamustafa με τίτλο The Peculiar Song.

Στην Ελλάδα έχουμε δει δουλειά της Gülsün Karamustafa το 2013 στο πλαίσιο της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (επ. Adelina von Furstenberg), το 2012 με αφορμή την ανάθεση του έργου “Η Πολυκατοικία” από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, έργο το οποίο παρουσιάστηκε στη συνέχεια στη documenta 14 στο Mουσείο Fridericianum (Κάσελ, Γερμανία) στην έκθεση “Αντίδωρον, Η Συλλογή του ΕΜΣΤ” το 2017 και το 2006, στο πλαίσιο της έκθεσης “O Μεγάλος Περίπατος”, σε επιμέλεια Άννας Καφέτση, έδειξε δουλειά της στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στην Αθήνα.

Gulsun Karamustafa, Istanbulites 1, 21×29 cm, Paper collage

Ωστόσο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσω της έκθεσης The Peculiar Song στη Nitra Gallery παρουσιάζεται μια ευρύτερη εικόνα της δουλειάς της δημιουργού. Μέσα από μια σειρά έργων από διαφορετικές πρακτικές όπως ζωγραφική, αντικείμενα, φωτογραφικά κολάζ, και βίντεο, αναδεικνύεται η ουσία της καλλιτεχνικής πορείας των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών της Gülsün Karamustafa.

Η εκτεταμένη ιστορία της Κωνσταντινούπολης καθώς και οι πολυεπίπεδες οπτικές αναγνώσεις της αποτελούν βασικά ζητούμενα της Karamustafa. Με αφορμή την ιστορία της Κωνσταντινούπολης, της οποίας ο πληθυσμός έχει αυξηθεί σε 20 εκατομμύρια σε λιγότερο από μισό αιώνα, η Karamustafa θέτει μέσα από τη δουλειά της ζητήματα όπως αυτά της Ιστορίας αλλά και της απώλειας μνήμης. Η σειρά έργων υαλογραφίας εμβαθύνει στα απομεινάρια των διαφορετικών πολιτισμών που άφησαν τα ίχνη τους στην πόλη. Η τεχνική αναφέρεται σε μια παραδοσιακή τουρκική πρακτική.

Τυπωμένα θέματα πάνω σε γυαλί από εξώφυλλα λαϊκών περιοδικών της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα, αναμιγνύονται συγχρόνως με πολύχρωμα χαρτιά, και δημιουργούν πίνακες που έβρισκε κανείς σε τούρκικα καφενεία και κομμωτήρια του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζονται assemblages από αντικείμενα και φωτογραφικά κολάζ από αρχειακό υλικό κατοίκων της πόλης, επισημαίνοντας τις έννοιες της μνήμης και της ταυτότητας. Μέρος της έκθεσης είναι η χαρακτηριστική της σειρά έργων Promised Paintings, στην οποία οι γυναίκες φαίνεται να δείχνουν μεταξύ τους καθώς και σε άλλες κατευθύνσεις. Τέλος, το βίντεο Madam Marta που αναφέρεται σε μία γυναίκα κοπτικής/αρμενικής προέλευσης που άφησε το στίγμα της στο νησί Burgaz στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και στην παραλία του νησιού που στη συνέχεια πήρε το όνομά της, ολοκληρώνει το Peculiar Song.

Η έκθεση της Gülsün Karamustafa The Peculiar Song παρουσιάζει μαζί με μία σειρά έργων που έχουν συνδεθεί με την πρακτική της, νέα έργα που θέτουν ζητήματα πάντα εμφανή στην ουσία της δουλειάς της δημιουργού.

H Gülsün Karamustafa γεννήθηκε το 1946 στην Άγκυρα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης το 1969. Ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη.

Συμμετείχε στις Διεθνείς Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης (1987, 1992, 1995), Kwangju (2000), Αβάνα και Cetinje (2003), Μπιενάλε της Σεβίλλης (2004), Triennial Guangzou, Μπιενάλε του Καΐρου (2008), Μπιενάλε της Σιγκαπούρης (2011), Μπιενάλε του Κιέβου (2012), Μπιενάλε Θεσσαλονίκης (2013), Μπιενάλε του Σάο Πάολο και Γκουανγκτζού (2014).

Τα έργα της συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές του Εθνικού Μουσείου Nationalgalerie Hamburger Bahnhof, Βερολίνο, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σικάγο, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βαρσοβίας, Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, MUMOK, Μουσείο Moderner Kunst Stiftung Ludwig Βιέννης, Tate Modern Λονδίνο, Μουσείο Guggenheim Νέα Υόρκη, Μουσείο Van Abbe Eindhoven και Istanbul Modern μεταξύ άλλων.

4 Απριλίου – 1 Ιουνίου 2019
Τρίτη – Παρασκευή: 12.00 – 20.00 / Σάββατο: 11.00 – 15.00
NITRA GALLERY ATHENS 34 Αλωπεκής, 106 75 Αθήνα, τηλ. 213 043 6697