Έκτακτο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ μετά την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi από την Τουρκία

russian-plane

Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) «κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας, ελάχιστες ώρες μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους, το οποίο σύμφωνα με την Αγκυρα παραβίασε τον τουρκικό ενάεριο χώρο.

Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές, δήλωνε νωρίτερα αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι πρόκειται για το σοβαρότερο συμβάν από το Σεπτέμβριο και την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας στη Συρία.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και να αποφύγει κλιμάκωση της έντασης με την Ατλαντική Συμμαχία.

Κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είχε εξάλλου, επισημανθεί ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών επιχειρήσεων».

Πηγές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, υπενθυμίζουν ότι την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία είχε προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας το οποίο επιδόθηκε στον Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα, καταγγέλοντας ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, πλήττουν και τουρκμενικές περιοχές με τουρκικής καταγωγής κατοίκους, στη μεθόριο της βόρειας Συρίας.

Πηγή: ert.gr