Εκ νέου αίτημα για το θέμα της visa σε τουρίστες από την Τουρκία υποβάλλει η Eλληνική Kυβέρνηση

H ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλλει ΕΚ ΝΕΟΥ το αίτημα για τη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης χορήγησης βίζα όπως ενημέρωσε τον βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γίωργος  Κατρούγκαλος ο οποίος μίλησε με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ και διαπίστωσε ότι διαφαίνεται μια αρχική πρόθεση εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το όλο ζήτημα να επανεξεταστεί.

Μετά την αρνητική απόφαση της Επιτροπής χθες υπήρξε ευρεία αντίδραση από φορείς του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου στο Υπουργείο Εξωτερικών και στον Έλληνα επίτροπο μετανάστευσης  οι οποίοι τονίζουν ότι αν δεν εφαρμοστεί φέτος το πιλοτικό πρόγραμμα θα είναι η ταφόπλακα για το Βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυρίου Μιχαηλίδη:

«Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλο και εξέθεσε τη σοβαρότητα του ζητήματος το οποίο ανακύπτει από τη μη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος για τη διευκόλυνση χορήγησης visa σε πολίτες της Τουρκίας. Ο Υπουργός τον ενημέρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επανυποβάλει το αίτημα για τη συνέχιση του προγράμματος και ότι διαφαίνεται μια αρχική πρόθεση εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το όλο ζήτημα να επανεξεταστεί. Παράλληλα τον διαβεβαίωσε ότι το Γενικό Προξενείο μας στη Σμύρνη θα στελεχωθεί άμεσα από υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών έτσι ώστε να μην προκύψουν θέματα καθυστέρησης στην έκδοση βίζας σε Τούρκους πολίτες. Επιπλέον, μετά από επικοινωνία του με τη Γενικό Πρόξενο στη Σμύρνη  κ. Παπούλια ο βουλευτής ενημερώθηκε ότι έχουν προκηρυχθεί ήδη και αναμένονται άμεσα να υπογραφούν συμβάσεις έργου με τέσσερα άτομα για τον ίδιο σκοπό.

Θεωρούμε, βάσει και παλαιότερης κυβερνητικής ενημέρωσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει από πλευράς της κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα το νησί μας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ «σε δήλωσή τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,  κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, το οποίο είχε αρχίσει το 2012 και εξέπνευσε στο τέλος Οκτωβρίου 2016, είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση των οικονομιών των νησιών λόγω κρίσης και αποτελούσε εξαίρεση στην διαδικασία Σένγκεν, εξ ου και υπήρχαν πάντοτε ισχυρότατες αντιδράσεις στην ανανέωσή του.

«Από το θέρος του 2016 καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια από το ΥΠΕΞ σε όλα τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (και στα ανώτατα) προκειμένου να ανανεωθεί, χωρίς να υπάρξει όμως μέχρι σήμερα αποτέλεσμα και σημείωσαν» και προσέθεσαν πως ο αναπληρωτής υπουργός έθεσε ξανά το θέμα στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ. Τίμερμανς, ενώ παράλληλα έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες ενέργειες για να αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο τρόπο το θέμα:

-ενίσχυση του προσωπικού των προξενείων μας στην Τουρκία

-εισαγωγή ηλεκτρονικού συστήματος για διευκόλυνση της κατάθεσης των αιτήσεων για θεώρηση

-βελτίωση της συνεργασίας με τους τοπικούς παρόχους

-βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής στα σημεία εισόδου».

Πηγή: ΕΡΤ Αιγαίου


Ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη


Ξενοδοχεία στη Σμύρνη


Ξενοδοχεία στην Καππαδοκία